FC Twente verrast Sparta in volgepakte Grolsch Veste

FC Twente is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie goed begonnen. Titelkandidaat Sparta Rotterdam werd in Enschede onverwachts op een nederlaag getrakteerd.

FC Twente
FC Twente
2 - 1
Sparta Rotterdam

FC Twente moest volgens trainer Marino Pusic niet te hoog van de toren blazen. De Enschedese club paste in zijn ogen bescheidenheid, ook omdat pas laat duidelijkheid kwam over het spelersbudget en dus tijd nodig is om een team te vormen met de laat gearriveerde nieuwe gezichten. Maar bij de start van het seizoen kwam zijn ploeg meteen goed uit de verf.

Sparta, dat als een van de belangrijkste titelkandidaten richting Enschede trok, keek na tien minuten tegen een achterstand aan. Ulrich Bapoh, die wordt gehuurd van VfL Bochum, speelde zich knap vrij om vervolgens de bal vanaf links in de verre hoek te schieten. Lars Veldwijk tekende niet veel later voor de gelijkmaker namens de Rotterdamse gasten. Maar dat Sparta-trainer Henk Fraser halverwege de eerste helft al een (tactische) wissel doorvoerde, was een teken dat Twente de zaken goed op orde had.

Dat de thuisploeg na de aantrekkelijke eerste helft de kleedkamer met een voorsprong opzocht, was te danken aan een discutabele beslissing van Jochem Kamphuis. De arbiter zag Deroy Duarte als dader voor een struikelpartij van Tom Boere, terwijl er weinig aan de hand leek. De scheidsrechter was doof voor de Rotterdamse protesten, zodat Boere in de veertigste minuut vanaf elf meter de 2-1 op het scorebord kon brengen.

In de jacht op de gelijkmaker probeerde Sparta in de tweede helft de druk op te voeren. Maar de Kasteelheren konden niet de vuist maken die nodig was om Twente op de knieën te krijgen. In de slotfase was het nog wel billenknijpen voor de Tukkers. Want in de laatste minuut zag Veldwijk zijn poging de 2-2 te maken stranden op de paal en bleef bij een scrimmage de gelijkmaker achterwege. Met de steun van een volgepakte Grolsch Veste hield de ploeg van Pusic de positieve marge in stand en was het Sparta dat een valse start kende na de degradatie uit de Eredivisie.

In totaal waren er 27.200 toeschouwers in de Grolsch Veste. Dat is een record voor de Eerste Divisie.

Brama grapt: 'Mijn Spaans is niet goed, Portugees nog minder'
Klerenbak moet het ontgelden bij Drenthe: 'Want ik haat verliezen'
Boere over discutabele strafschop: 'Hij haakt me, honderd procent een penalty'