Afghaan in Dordrecht, Oss rules en Super Mario in Kerkrade

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op wil vallen. Wat valt ons op? In de rubriek Kijkje in de Keuken lichten we opvallende zaken eruit.

Afghaan in Dordrecht, Oss rules en Super Mario in Kerkrade

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde twee en we blikken vooruit naar speeldag drie. Met in aflevering twee aandacht voor een international van FC Dordrecht, de unieke start van RKC Waalwijk, Roda JC's Super Mario en spelers van nu en toen van TOP Oss.

Meer dan een potje voetbal

Omran Haydary vond zichzelf afgelopen vrijdag terug op De Toekomst. Met FC Dordrecht beleefde hij een kansloze avond op bezoek bij Jong Ajax. Het contrast moet groot geweest zijn voor de in Limburg opgegroeide Afghaan. Een week eerder, op zondag 19 augustus, debuteerde de rechtervleugelaanvaller voor de nationale ploeg van Afghanistan. Een wedstrijd zonder treffers werd het, maar de betekenis van het onderlinge treffen tussen de Afghanen en tegenstander Palestina was veel groter dan een potje voetbal.

De pas twintigjarige Haydary kwam afgelopen zomer over van FC Emmen (waar hij vier goals maakte in vijftien wedstrijden) en hoopt zich aan de Krommedijk tot een vaste keuze voor Afghanistan op te werken. Haydary zal bij de competitiewedstrijd van Dordrecht bij NEC ongetwijfeld zijn bondscoach Anush Dastgir - ex-speler ex-trainer van de amateurs van de Nijmeegse club - treffen.

Wraakgevoelens bij Grim?

Ongekende weelde in Waalwijk. Zes punten uit twee duels. Het later instromen van trainer Fred Grim staat een flitsend begin niet in de weg. Sinds de Waalwijkers in 2014 degradeerden, slaagden zij er opmerkelijk genoeg nooit in om de eerste twee duels winnend af te sluiten. Nul punten in het seizoen 2014/15, twee in 2015/16, drie in 2016/17 en vorig seizoen nul. Optimisme troef in Waalwijk dus, maar de Eredivisie is nog helemaal geen gespreksonderwerp uiteraard. Al werd wel fijntjes opgemerkt dat de start in het kampioensjaar in de eerste divisie (seizoen 2010/11) minder was met vier punten uit twee duels.

Voor Grim is het treffen met Sparta Rotterdam van vrijdag pikant te noemen. De oefenmeester degradeerde als assistent van Dick Advocaat met de Kasteelclub. Grim zelf had gehoopt als hoofdtrainer bij Sparta te kunnen blijven, maar de club koos al in een vroeg stadium voor Henk Fraser. De gepasseerde trainer dus tegen de aangestelde trainer. Extra wraakgevoelens bij Sparta wellicht nog: als Eredivisie-club sneuvelden de Spartanen (toen nog onder leiding van Alex Pastoor) vorig seizoen in het bekertoernooi bij RKC Waalwijk.

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
0 - 1
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Nu al een unicum

Super Mario, noemen ze hem al in Kerkrade. En terecht natuurlijk, Roda JC maakte vier goals in twee wedstrijden en alle vier kwamen ze van de Duitse aanvaller Mario Engels. Samen met TOP Oss-speler Huseyin Dogan voert hij de topscorerslijst aan. Engels heeft in zijn loopbaan nog nooit meer dan drie goals in één seizoen gemaakt, maar is nu de held in Kerkrade. Twee keer trefzeker tegen Jong Ajax en twee keer trefzeker tegen Almere City. De laatste goal vlak voor tijd in Almere uit een vrije trap gaf Roda een gevoel van revanche voor de degradatie van afgelopen seizoen. Engels maakt die ellende mee en ziet nu de andere kant van de medaille. Gaat Roda JC een rol spelen in de strijd om promotie? Vrijdag volgt een nieuwe test op bezoek bij mededegradant FC Twente. Engels is scherp. Nu hij zijn eigen seizoenrecord al heeft gebroken is het de vraag hoeveel treffers er nog volgen. De Duitser Engels belichaamt de hoop in Limburg.

Surprise

Peter Bijvelds, algemeen en technisch directeur van TOP Oss, is uiteraard in zijn nopjes met de competitiestart. Oss is een van de vier ploegen met de maximale score na twee duels. Oss rules, was Bijvelds opgevallen. Niet alleen de eigen overwinning zorgde voor trots, er was meer Oss-hosanna te melden. De directeur feliciteerde na de zege op Jong PSV vier ex-spelers van zijn club met hun beslissende bijdragen in andere wedstrijden. De vorig seizoen nog in Oss spelende Go Ahead-spelers Istvan Bakx en Richard van der Venne hielden hun nieuwe werkgever uit Deventer naast de surprise uit Oss, terwijl twee spelers die een seizoen eerder vertrokken ook succesvol waren: Tom Boere namens FC Twente en Justin Mathieu voor SC Cambuur. Die laatste komt met zijn Friese club, waar ook de doelman van vorig seizoen van Oss Xavier Mous speelt, vrijdag naar Oss. Bijvelds hoopt op negen uit drie en zal zijn voormalige werknemers elders op de velden nauwlettend in de gaten houden.

Pareltjes

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 3: de acrobatische treffer van Kaj Sierhuis namens Jong Ajax tegen FC Dordrecht, het bekeken stiftje van Go Ahead-speler Richard van der Venne (let ook op de geweldige assist van Istvan Bakx) en de vrije trap van Mario Engels waarmee Roda JC de tweede zege van het seizoen veiligstelde.

Samenvattingen speelronde 2:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.