Boere ligt op koers, kijkcijferkanon Twente en Jong Ajax 'slechtste' beloftenteam

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een paar ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? In de rubriek Kijkje in de Keuken lichten we opvallende zaken eruit.

Boere ligt op koers, kijkcijferkanon Twente en Jong Ajax 'slechtste' beloftenteam

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde drie en we blikken vooruit naar speeldag vier. Met in aflevering drie van deze rubriek aandacht voor de op het Kasteel terugkerende David Nascimento, kijkcijferkanon FC Twente, Tom Boere die terug is op het niveau waar hij niet meer wilde zijn én een opmerkelijke statistiek die Jong Ajax aanwijst als slechtste beloftenploeg van het vorige seizoen.

Nascimento terug op Kasteel

David Nascimento sloot zijn rijke spelersloopbaan af bij de club waar hij op speeldag vier als trainer van FC Eindhoven terugkeert. Als centrale verdediger diende de geboren Kaapverdiaan in Nederland RKC Waalwijk, Roda JC, FC Utrecht, nog eens RKC, RBC Roosendaal en Sparta Rotterdam. In het seizoen 2003/2004 was Nascimento in de Eerste Divisie actief met de Kasteelclub.

De huidige Telstar-trainer Mike Snoei haalde de mandekker naar Rotterdam, omdat hij een verlengstuk in het veld zocht en omdat Nascimento vanuit zijn woonplaats Den Haag Ricky van den Bergh mee kon nemen. Die dubbelfunctie pakte goed uit. Nascimento kwam in alle duels in actie en de Haagse aanvaller Van den Bergh kwam aan 22 goals in alle competities. Sparta eindigde als derde en liep promotie mis, maar haalde met Nascimento als Eerste Divisie-club de halve finale van het bekertoernooi. Daarin werd na strafschoppen verloren van FC Utrecht.

Nascimento speelde een seizoen later alleen de allereerste wedstrijd mee, uit tegen Helmond Sport. Hij had nog te veel last van een nekhernia die hij had opgelopen bij een auto-ongeluk. Op 38-jarige leeftijd stopte hij noodgedwongen. In het Sparta-seizoen van Nascimento eindige Sparta - Eindhoven overigens in 4-1 en Eindhoven - Sparta in 0-3.

De selectie van Sparta Rotterdam in het seizoen 2003/04. David Nascimento staat op de achterste rij, vierde van links.
De selectie van Sparta Rotterdam in het seizoen 2003/04. David Nascimento staat op de achterste rij, vierde van links.

Kijkcijferkanon FC Twente

Het was te verwachten en het is nu ook werkelijkheid. FC Twente blijkt een heus kijkcijferkanon op FOX Sports. De Enschedese formatie is ook een divisie lager gewoon populair bij de liefhebber die het vaderlandse voetbal via FOX Sports volgt. Het thuisduel van Twente tegen Roda JC werd door maar liefst 89.000 mensen bekeken. Op dezelfde avond volgden 56.000 mensen thuis FC Emmen - De Graafschap. Oké, dat klinkt nog altijd als een Eerste Divisiewedstrijd, maar is toch echt een Eredivisie-ontmoeting.

Vier andere Eredivisie-wedstrijden (Fortuna Sittard - FC Utrecht, VVV Venlo - SC Heerenveen, Excelsior - ADO Den Haag en Heracles Almelo - AZ) werden in hetzelfde weekend allemaal slechter bekeken dat Twente - Roda. De eerdere duels van de formatie van trainer Marino Pusic trokken 72.000 (tegen Sparta) en 77.000 (tegen Helmond Sport) belangstellenden naar de buis. Twente als kijkcijferkanon in de Keuken Kampioen Divisie lijkt dus een zekerheidje.

Het moet raar lopen wil FOX ook de komende duels van de Enschedese degradant niet live uitzenden. Zaterdag is Twente - TOP Oss in ieder geval rechtstreeks te aanschouwen.

Boere gaat voor plek in illuster rijtje

Tom Boere ziet zaterdag zijn voormalige club TOP Oss terug en dat had de spits nooit kunnen denken toen hij overstapte naar Eredivisie-club FC Twente. Aan een promotie van de Ossenaren had hij begrijpelijkerwijs niet gedacht, aan een degradatie met Twente ook niet.

Na zijn 33 goals in 38 wedstrijden voor Oss en de bijbehorende topscorerstitel had Boere genoeg te kiezen. In Enschede kwam hij tot vijf treffers in 31 competitie-optredens en deelde hij mee in de malaise. Nu is Boere weer een Eerste Divisie-spits, iets wat hij liever niet meer wilde zijn. Nu hij er toch is, pakt hij het maken van doelpunten (mede dankzij het nemen van strafschoppen) weer op. Drie duels, drie goals. Drie spelers hebben er al vier gemaakt, maar Boere ligt op koers. Wellicht voor een tweede topscorerstitel op het tweede niveau van Nederland?

In dat geval zou hij in een mooi rijtje spelers terecht komen. Peter van Velzen (SVV en RKC Waalwijk) en Jack Tuyp (FC Volendam) slaagden er drie keer in om in één seizoen de meeste doelpunten te maken op het tweede niveau in Nederland. Twee topscorerstitels waren er voor Dick Tol, Joop Schuman, Gerdo Hazelhekke, Peter Houtman, Remco Boere, Michel van Oostrum, Harry van der Laan en Berry Powel. Boere, Van der Laan en Powel presteerden dit bij twee verschillende clubs. Tom Boere heeft weer een persoonlijk doel bij.

Jong Ajax teleurstellend tegen beloftenteams

Veel commotie over het afstaan van internationals deze week. Spelers ontvangen invitaties terwijl hun club gewoon een competitieduel dient af te werken. Er liggen afspraken, maar kritisch kijken naar die afspraken lijkt gewenst.

Er zijn oplossingen denkbaar. Vooralsnog zullen clubs als Twente, Sparta, NEC en anderen spelers missen op speeldag vier. Eigen belang prevaleert weer eens boven het algemeen belang. Het is pijnlijk om te zien dat clubs en bond lijken te weigeren uit de impasse te komen. Tussen alle meningen en ophef door ook even aandacht over een slimmigheidje. De KNVB laat evenals vorig seizoen in een interlandweekend de beloftenteams tegen elkaar uitkomen. Je kunt wat vinden van de deelname van de Jong-teams, maar dat is weldoordacht. De beloftenelftallen missen allemaal diverse jeugdinternationals en zo kan een reguliere promotiekandidaat in ieder geval niet profiteren van een verzwakte Jong-ploeg.

De onderlinge resultaten van de duels tussen de beloften van vorig seizoen geven een verrassend beeld. Niet Jupiler League-kampioen Jong Ajax was op basis van die zes ontmoetingen de sterkste, maar Jong AZ. De Alkmaarders behaalden twaalf van de mogelijke achttien punten, Jong PSV en Jong Utrecht kwamen op negen, terwijl de kampioen slechts zes punten uit de zes beloftenpotjes peurde. Conclusie: Jong Ajax werd geen kampioen tegen de collega-kleintjes.

Pareltjes

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag vier: de treffer van Jurgen Ekkelenkamp namens Jong Ajax tegen FC Den Bosch en twee bijzonder fraaie treffers uit de topper van speeldag drie tussen FC Twente en Roda JC. De uitstekend binnegeschoten openingsgoal van Mitchell Paulissen namens de Limburgers en de prachtig geplaatste vrije trap van Tim Hölscher namens Twente.

Bekijk hier de drie mooiste goals uit de vorige speelronde.

De samenvattingen van de vorige speelronde:

FC Twente - Roda JC Kerkrade
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam
FC Den Bosch - Jong Ajax
NEC - FC Dordrecht
MVV Maastricht - Go Ahead Eagles
TOP Oss - SC Cambuur
FC Volendam - Jong AZ
SC Telstar - Jong FC Utrecht
FC Eindhoven - Almere City
Jong PSV - Helmond Sport
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.