Teruggekeerde Bony bezorgt Vitesse punt tegen PSV

Vitesse heeft aan de thuiswedstrijd tegen PSV op de valreep een punt overgehouden: 2-2. De van de Afrika Cup teruggekeerde Wilfried Bony (op de foto in duel met PSV-verdediger Marcelo) was met twee doelpunten de grote man aan de kant van de Arnhemmers.

De thuiswedstrijd tegen PSV stond voor Vitesse ook in het teken van de terugkeer van trainer Fred Rutten, die afgelopen weekend bij de derby tegen NEC ontbrak wegens ziekte. De rentree van Bony leek echter van groter belang, want zonder hem pakte Vitesse in 2013 in competitieverband alleen drie punten tegen Ajax.

Ook mét Bony in het elftal kon Vitesse het PSV aanvankelijk echter nauwelijks moeilijk maken. De Ivoriaan was in de eerste helft slechts één keer echt gevaarlijk. Zijn omhaal belandde boven op de lat.

PSV stelde daar ook niet al teveel tegenover, maar was na negentien minuten wel op voorsprong gekomen. Nadat Dries Mertens (foto) in het Arnhemse strafschopgebied onderuit was gehaald door de in de basis teruggekeerde Frank van der Struijk, benutte de Belgische buitenspeler de penalty zelf. Doelman Piet Velthuizen dook wel naar de goede hoek, maar kon niet aan de goed geplaatste strafschop komen. PSV bleef in het restant van de eerste helft behoudens de omhaal van Bony relatief eenvoudig overeind en werd ook in het eerste deel van het tweede bedrijf nauwelijks in verlegenheid gebracht door de Arnhemmers. Een overtreding van Marcelo op Mike Havenaar bracht echter uitkomst. De Braziliaan hield de Japanse spits van Vitesse vast. Bony schoot de strafschop koel langs Waterman.

Vitesse was nauwelijks klaar met het vieren van het doelpunt of PSV stond alweer op voorsprong dankzij een vloeiende aanval. Via Jetro Willems en de in de basis gestarte winteraankoop Oscar Hiljemark kwam de bal bij invaller Tim Matavz. De Sloveen bediende Georginio Wijnaldum, die Velthuizen twaalf minuten voor tijd passeerde met een droog schot in de korte hoek.

In de slotfase onderscheidde Velthuizen zich door een mooie stift van Matavz over de lat te tikken. Toen Theo Janssen (foto boven) zes minuten voor het einde nog rood kreeg, omdat hij op de voet van Kevin Strootman ging staan, leek de wedstrijd gespeeld. Bony dacht daar anders over. Uit een voorzet van Patrick van Aanholt zette hij Vitesse met een kopbal op gelijke hoogte. Timothy Derijck ging bij dat doelpunt in de fout door onder de voorzet van Van Aanholt door te gaan.

Door het gelijkspel kan nummer twee Ajax het gat op PSV tot één punt verkleinen. FC Twente kan op twee punten komen. Vitesse is vooralsnog zesde met 39 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.