Doelpuntenmoyenne PSV stijgt naar zeldzame hoogte

PSV voegde afgelopen zaterdag in het thuisduel met ADO Den Haag (7-0) weer flink wat doelpunten toe aan zijn toch al imposante productie in dit Eredivisieseizoen. VI zet enkele feiten over de productieve Eindhovenaren op een rij.

Doelpuntenmoyenne PSV stijgt naar zeldzame hoogte

Na 21 speelronden in deze jaargang staat de doelpuntenteller bij PSV op 73 doelpunten, goed voor een gemiddelde van 3,48 goals per duel.

Alleen in het seizoen 1987/88 lag het aantal treffers van PSV na de eerste 21 competitiewedstrijden hoger: toen had de ploeg van toenmalig trainer Guus Hiddink er tachtig gemaakt (zie onderstaande lijngrafiek).

Als we alle totaalbalansen van PSV uit de 57 eerdere Eredivisieseizoenen onder de loep nemen, dan is het huidige moyenne (3,48) het hoogste ooit in de clubhistorie.

Zelfs in het eerder genoemde topseizoen 1987/88 lag het uiteindelijke gemiddeld aantal treffers na alle 34 wedstrijden lager: 3,44.

PSV's moyenne van 3,48 is op dit moment het op twee na hoogste in de complete Eredivisiehistorie.

Alleen Ajax scoorde in het verleden nóg vlotter dan de Eindhovenaren: in 1966/67 (122 goals in 34 duels, gemiddeld 3,59) én in 1985/86 (120 goals in 34 duels, gemiddeld 3,53).

In de elf thuisduels van PSV in dit Eredivisieseizoen werden vijftig doelpunten gemaakt: 41 door PSV en negen door de bezoekers.

PSV scoorde in thuisduels (41 goals) meer dan zestien van de zeventien overige Eredivisieclubs in al hun thuis- én uitduels samen. Alleen Ajax (vijftig goals) kan nog enigszins volgen.

Inclusief de wedstrijden in het bekertoernooi, Europa League en Johan Cruijff Schaal staat de teller voor PSV in deze jaargang al op 111 doelpunten (34 officiële duels).
Uitleg bij lijngrafiek: Beweeg met je muis over bovenstaande afbeelding om de twee balansen van PSV per speelronde te bekijken.

Je kunt met je muis in de lijngrafiek ook een selectie van een periode in het seizoen maken om nader in te zoomen op de totalen in die fase. Klik vervolgens op toon alles om de selectie weer ongedaan te maken.

Je kunt ook het verloop van de twee seizoenen afzonderlijk bekijken door een of meer van de twee gekleurde blokjes in de legenda weg te klikken.

Samenstelling: Pieter Beekman & Ramon Min

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen