Spanje overleeft gevreesde penaltyserie tegen tien Zwitsers

Spanje heeft vrijdag met hangen en wurgen de halve finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Luis Enrique schakelde stuntploeg Zwitserland na strafschoppen uit. De Zwitsers kregen in de tweede helft een discutabele rode kaart.

Zwitserland
Zwitserland
ns
1 - 1
Spanje
Spanje

Spanje was vooraf de favoriet voor de wedstrijd tegen Zwitserland, maar wist ook dat de tegenstander eerder voor een enorme stunt zorgde door WK-winnaar Frankrijk na strafschoppen uit het toernooi te kegelen. Zwitserland moest het stellen zonder Granit Xhaka, die een schorsing uitzat. Zijn vervanger, Denis Zakaria, kende een wel heel schlemielig begin van de wedstrijd. Spanje kwam al na acht minuten op voorsprong doordat een schot van Jordi Alba via het been van Zakaria in het Zwitserse doel belandde: 0-1.

Na de droomstart kreeg Spanje de wedstrijd in handen, maar echt veel kansen creëerde de WK-winnaar van 2010 niet. Sterker nog, Zwitserland kreeg mogelijkheden. Pau Torres kreeg het voor elkaar om Breel Embolo van de bal te zetten na onhandig balverlies van doelman Unai Simón. Embolo viel kort daarna uit met een blessure. Zwitserland zorgde voor dreiging vanuit corners, maar niet voor veel kansen. Steven Zuber liet vlak voor rust een kans liggen toen hij op keeper Simón afging. Hij bleek ook nog buitenspel te hebben gestaan.

In de tweede helft groeiden de Zwitsers verder in de wedstrijd. De Spaanse bondscoach Luis Enrique greep al in met Dani Olmo als invaller voor Pablo Sarabia en bracht ook nog Gerard Moreno voor Álvaro Morata. Kort na die wissel liet Zakaria de Spanjaarden schrikken met een kopbal die net naast het doel vloog. Ruim tien minuten later volgde alsnog de gelijkmaker. Pau Torres en Aymeric Laporte liepen elkaar in de weg, waarna Remo Freuler er met de bal vandoor ging en Xherdan Shaqiri bediende.

Na de 1-1 had Zwitserland alle hoop op een stunt, maar het meest discutabele moment van de wedstrijd moest toen nog komen. Zwitserland kreeg met een kwartier op de klok namelijk een rode kaart. Freuler raakte Moreno hard en scheidsrechter Michael Oliver was resoluut. De VAR ging mee in dat oordeel, hoewel er direct na het moment al flinke twijfels waren over de vraag of het wel rood waard was. Pierre van Hooijdonk noemde het via Twitter een 'belachelijke rode kaart'.

Zwitserland hield stand en zo ging de wedstrijd in Sint-Petersburg naar een verlenging. Daarin miste Moreno al na twee minuten een enorme kans. De aanvaller schoot van dichtbij net naast uit een voorzet van Alba. Een minuut of acht later hield doelman Yann Sommer Zwitserland op de been. Invaller Mikel Oyarzabal kreeg de bal mee, maar slaagde er niet in om te controleren. Moreno schoot vervolgens, maar stuitte op Sommer. De keeper had daarna ook een antwoord op een poging van Oyarzabal.

Zwitserland probeerde vol te houden tot de strafschoppenserie, mogelijk ook met de gedachte in het achterhoofd dat Spanje de laatste vijf penalty's in wedstrijden miste. Het gebeurde met kunst- en vliegwerk, want Spanje bleef dreigend en jaagde op de 1-2. Aan Sommer lag het echter niet. De doelman werd de keeper met de meeste reddingen in één wedstrijd op dit EK (10). Mede dankzij hem slaagde Zwitserland erin om het tot een strafschoppenreeks te schoppen, net als maandag tegen Frankrijk.

Daarin ging het al meteen mis voor Spanje: captain Sergio Busquets raakte de paal. Dat was lang niet de enige gemiste penalty. Fabian Schär en Manuel Akanji faalden namens Zwitserland en de in de 119de minuut ingebrachte Rodri deed dat voor Spanje. Ruben Vargas schoot vervolgens over voor Zwitserland, waarna Oyarzabal Spanje naar de halve finale schoot.