Ongekende sensatie: Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk uit

Na Kroatië - Spanje (3-5) dacht niemand dat de achtste finale tussen Frankrijk en Zwitserland minstens zo spectaculair zou kunnen worden, maar ook dat duel werd een ongekend spektakelstuk. Uiteindelijk waren het penalty's die de beslissing brachten. Met Zwitserland als winnaar.

Frankrijk
Frankrijk
ns
3 - 3
Zwitserland
Zwitserland

Zwitserland was duidelijk niet van plan om zich in te graven tegen de wereldkampioen en zocht brutaal de aanval in de eerste helft. Na een kwartier leidde dat tot de openingstreffer. Clément Lenglet liet zich bij een voorzet wel erg eenvoudig opzij zetten door Haris Seferovic, die dankbaar raak kopte. De voorzet was van Steven Zuber, die nu met vier assists de beste aangever van dit EK is.

Frankrijk stelde daar bitter weinig tegenover. In de eerste helft kwam de ploeg van Didier Deschamps zelfs niet tot één poging tussen de palen. Kort na rust kregen de Zwitsers vervolgens de ultieme kans om de genadeklap uit te delen na een onhandige overtreding van Benjamin Pavard op Zuber. Oud-PSV'er Ricardo Rodríguez mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, maar stuitte op Hugo Lloris.

Dat werd hét kantelpunt in de wedstrijd. Vijf minuten later stond het namelijk 2-1 voor de Fransen, dankzij Karim Benzema. Hij kreeg de bal wat achter zich van Kylian Mbappé, maar nam hem werkelijk subliem mee en rondde koeltjes af: 1-1. Nog geen anderhalve minuut later kopte Benzema op de doellijn ook zijn tweede binnen na een prachtige aanval van Frankrijk en een stiftje van Antoine Griezmann.

Voor Zwitserland was het een enorme dreun. Frankrijk, dat in de rust was geschakeld van 5-3-2 naar 4-4-2, leek de wedstrijd overtuigend uit te spelen, zeker toen Paul Pogba op magnifieke wijze toesloeg. De stilist krulde de bal een kwartier voor tijd prachtig in de bovenhoek: 1-3. Frankrijk dacht de buit binnen te hebben, maar dat was buiten de Zwitsers gerekend.

Net als Kroatië eerder op de avond maakten de Zwitsers in de laatste tien minuten een 3-1 achterstand goed via goals van Haris Seferovic en Mario Gavranovic. Daardoor moest er wederom een verlenging aan te pas komen, maar ook in die verlenging kwam er geen winnaar. Penalty's moesten uitwijzen wie het vrijdag om 18.00 uur op zou mogen nemen tegen Spanje in de kwartfinale van het EK.

Beide landen namen de penalty's zeer behoorlijk. Zo ramde Pogba de bal stijf in de kruising en ook de Zwitsers lieten Lloris nagenoeg kansloos. Alleen bij Rubén Vargas kon de doelman van Frankrijk er nog een handje tegenaan zetten, maar goed voor een beslissende redding was dat niet. Na negen penalty's was er nog altijd geen misser en dus was het aan Mbappé om de stand weer gelijk te trekken. Maar dat deed Mbappé niet. Nota bene hij, de man die niet in de grootste vorm verkeerde dit toernooi, miste en dus staat Zwitserland in de kwartfinale.