Spanje verslaat Kroatië in zinderend doelpuntenfestijn

Spanje heeft zich maandagavond als vijfde land geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De ploeg van bondscoach Luis Enrique was in een waar voetbalfeest te sterk voor Kroatië.

nv
3 - 5
Spanje
Spanje

Net als in de groepswedstrijden begon Spanje zeer dominant aan de wedstrijd. De Europees kampioen van 2008 en 2012 had opnieuw extreem veel balbezit en creëerde ook een aantal prima kansen. Voor Kroatië was het een kwestie van overleven, maar een enorme blunder van Unai Simón deed de wedstrijd volledig kantelen.

Pedri speelde de bal van een meter of 45 terug op zijn doelman, maar die ging gruwelijk in de fout met zijn aanname. De bal stuiterde over zijn voet en belandde in het lege doel: 1-0. Spanje was daar duidelijk even door van slag, Kroatië rook bloed en ging op zoek naar een tweede doelpunt, maar dat offensief was van redelijk korte duur. Kort voor rust viel de terecht gelijkmaker. Na een lange aanval was het Pablo Sarabia die uit de rebound de 1-1 binnenschoot.

In de tweede helft schakelde Spanje nog een tandje bij en na twaalf minuten was het raak. César Azpilicueta kopte uit een voorzet van Ferran Torres zijn eerste interlanddoelpunt binnen: 1-2. De beslissing leek een kwartier voor tijd te vallen via Torres zelf, die profiteerde van een moment van onoplettendheid bij de jonge Josko Gvardiol en koeltjes afrondde: 1-3.

Door een heroïsche comeback met goals van Mislav Orsic (minuut 85) en Mario Pasalic (minuut 92) sleepte Kroatië echter tóch nog een verlenging uit het vuur. Daarin zocht de ploeg van coach Zlatko Dalic ook dapper de aanval, maar het was Spanje dat zegevierde. Uitgerekend Álvaro Morata, de spits die dit EK zo extreem onder vuur ligt, sloeg toe in de honderdste minuut. Hij joeg de bal schitterend in de bovenhoek: 3-4.

Het slotakkoord was daarna voor invaller Mikel Oyarzabal, die de Spanjaarden definitief naar de kwartfinales schoot. Na Denemarken, Italië, Tsjechië en België is Spanje dus als vijfde land zeker van een plaats bij de laatste acht. Daar neemt de ploeg van Enrique het op tegen de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Zwitserland.