Pijnlijke middag voor Haaland en BVB, Weghorst in andere rol cruciaal

Borussia Dortmund heeft zaterdag tegen Eintracht Frankfurt een nederlaag met mogelijk verstrekkende gevolgen geleden. VfL Wolfsburg zette met dank aan Wout Weghorst een volgende stap op weg naar de Champions League.

Borussia Dortmund
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Alle ogen bij Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt waren gericht op Erling Haaland. De Noorse spits was in de interlandperiode onderwerp van gesprek vanwege zijn improductiviteit als international én de Tour de Haaland van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola en zijn vader Alf-Inge Haaland langs mogelijke bestemmingen komend seizoen. Want de vraag hangt boven de markt of Haaland over een jaar nog steeds bij BVB speelt, zeker als die club er niet in slaagt een Champions League-ticket te veroveren.

Om dat begeerde ticket nog in het vizier te houden was een zege op concurrent Eintracht Frankfurt noodzakelijk. Bij een nederlaag zou het gat naar de nummer vier groeien tot zeven punten.

De start tegen Eintracht Frankfurt was slecht. In de elfde minuut kwam Eintracht op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Nico Schulz. Op slag van rust zorgde Mats Hummels er met de gelijkmaker voor dat Dortmund met een positief gemoed de kleedkamer kon opzoeken.

In de tweede helft verzuimde het counterende Eintracht enkele keren de voorsprong te herstellen. Na ruim een uur juichte Stefan Ilsanker te vroeg. Op advies van de VAR ging er een streep door de 1-2. In de slotfase viel dan toch de goal voor de bezoekers.

André Silva was de gelukkige met een rake kopbal. Hij werd daarmee de matchwinner. Want aan de andere kant bleven alle pogingen van Dortmund vruchteloos. Ook Haaland stond weer droog, waardoor de achterstand voor Dortmund op de vierde plaats groeide tot zeven punten en een afscheid van de Noorse schutter ongetwijfeld nog meer onderwerp van gesprek wordt.

VfL Wolfsburg
1 - 0
1. FC Köln
1. FC Köln

Met zijn scoringsdrift had hij Oranje-bondscoach Frank de Boer (nog) niet voldoende kunnen overtuigen voor een terugkeer bij het Nederlands elftal. Bij VfL Wolfsburg zijn ze meer dan tevreden met Weghorst, die met zijn doelpunten de club op koers zette voor een Champions League-ticket.

Weghorst bleek zijn goede vorm van vóór de interlandperiode niet voort te zetten bij de hervatting van de Bundesliga. In de eerste helft van het thuisduel met 1. FC Köln werd nauwelijks iets vernomen van de spits, zoals heel Wolfsburg weinig klaar speelde. Na ruim een uur onderscheidde Weghorst zich dan toch, dit keer als aangever voor de 1-0 van Josip Brekalo. Het was een belangrijke bijdrage aan een belangrijke overwinning voor Wolfsburg, dat door het succes tegen 1. FC Köln de marge op nummer vijf tot elf punten zag groeien.