Oorlog in Oekraïne drijft voormalig spits Bodø/Glimt terug naar Noorwegen

Reacties

Erik Botheim leverde met vier goals een belangrijke bijdrage aan de Europese overwintering van Bodø/Glimt, maar donderdag is de 22-jarige spits er niet bij als AZ het in de achtste finale van de Conference League opneemt tegen de Noorse sensatie. Botheim maakte in januari een transfer naar FK Krasnodar, een beslissing die met de kennis van nu nogal ongelukkig uitpakte.

Oorlog in Oekraïne drijft voormalig spits Bodø/Glimt terug naar Noorwegen
© Pro Shots
FK Bodø/Glimt
FK Bodø/Glimt
2 - 1
AZ
AZ

Begin dit jaar leek het nog zo'n mooie deal. Bodø/Glimt ontving een miljoenenbedrag voor de spits die het een jaar eerder transfervrij had overgenomen van Rosenborg BK en Botheim zelf kon zich na een uitstekend jaar, waarin hij 22 keer scoorde in 46 duels, bewijzen op een hoger niveau. Maar twee maanden later is de beul van AS Roma weer terug in Noorwegen zonder een officiële wedstrijd te hebben gespeeld voor Krasnodar. Met als reden natuurlijk de oorlog in Oekraïne.

En dus kon het gebeuren dat Botheim zich dinsdag weer meldde op het trainingsveld bij Bodø/Glimt. De Noorse spits keerde begin deze week na een lange reis terug in Noorwegen. Omdat Krasnodar in het zuidwesten van Rusland ligt, vlakbij de in 2014 geannexeerde Krim en het oorlogsgebied, is het vliegveld gesloten. Botheim en zijn Zweedse ploeggenoot Viktor Claesson reisden daarom per bus naar Sochi, een trip van zeven uur, om vervolgens via Istanbul naar Scandinavië te vliegen.

'We zullen de stress tijdens de busreis naar Sochi nooit vergeten. Het voelde alsof we de oorlog ontvluchtten, hoewel het geen oorlog was in Krasnodar', zei de Zweed Claesson enkele dagen terug tegen Aftonbladet over de trip die hij samen met enkele buitenlandse spelers, onder wie ook Botheim, aflegde. Trainer Kjetil Knutsen leeft mee met zijn oude pupil. 'Er gebeuren momenteel bijzondere dingen in de wereld. Zijn terugkeer naar Noorwegen is eerst en vooral een droevig verhaal.'

Terugkeer
De situatie van Botheim was ook onderwerp van gesprek tijdens het perspraatje voor het duel met AZ, omdat Bodø/Glimt door de speciale regelgeving van de FIFA voor spelers in Rusland tijdelijk in zee zou kunnen gaan met de spits. 'We zijn blij dat hij zelf voorstelde om hier mee te trainen om fit te blijven. We zullen met hem in gesprek moeten gaan over een mogelijke samenwerking', reageerde Knutsen. 'Hij gaat op indrukwekkende wijze om met onvoorziene omstandigheden.'

Als Botheim inderdaad op tijdelijke basis terugkeert, hoeft AZ niet te vrezen voor de spits die eerder dit seizoen drie keer scoorde in de duels met Roma. In dat geval zou hij niet speelgerechtigd zijn voor de Conference League. 'Nee, de regels van de FIFA staan dat op dit moment nog niet toe', weet Knutsen. 'Hij is niet voor andere teams uitgekomen sinds zijn vertrek bij Bodø/Glimt, maar dan moeten de regels een beetje worden aangepast. Op dit moment is dat niet mogelijk'.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FK Bodø/Glimt
Meer over FK Bodø/Glimt
Meer E. Botheim
Meer over E. Botheim
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.