Bijltjesweek in coëfficiëntenland: Nederland is voordeel kwijt

Reacties

Voor het eerst in dit Europese seizoen heeft Nederland een serieuze coëfficiëntenklap ontvangen. Het was bijltjesweek voor de Eredivisionisten: Ajax, AZ en Vitesse werden uitgeschakeld in Europa, waardoor Nederland het numerieke voordeel ten opzichte van Portugal is kwijtgeraakt op de UEFA-lijst. Toch valt er ook wat positiefs te melden: Nederland scoorde deze week ondanks de uitschakeling van drie clubs beter dan Portugal. 

Bijltjesweek in coëfficiëntenland: Nederland is voordeel kwijt
© Pro Shots

Voorafgaande aan deze Europese week zag alles er nog zo mooi uit. Vijf van de vijf deelnemers uit Nederland waren nog actief in Europa en Portugal had het moeilijk. Sporting Portugal was in de Champions League kansloos tegen Manchester City, FC Porto speelde tegen een Olympique Lyonnais in Europese topvorm, Sporting Braga was er nog niet tegen AS Monaco en Benfica wachtte een lastige uitwedstrijd bij Ajax.

Het liep allemaal niet zo mooi als tijdens de voorgaande Europese wedstrijden. Sporting werd uitgeschakeld, maar pakte door een gelijkspel tegen Man City nog wel wat mee voor de Portugese coëfficiëntenscore. Braga stuntte door AS Monaco uit te schakelen en pakte daarmee ook een bonus en het verhaal van Ajax – Benfica is bekend. De coëfficiëntendreun laat zich nog voelen in de Johan Cruijff Arena. Het lichtpuntje voor Nederland was de uitschakeling van FC Porto, dat met een niet toereikend gelijkspel afscheid nam van het Europese toneel. Al met al pakte Nederland in deze week 0,2 punt meer dan de Portugese teams.

De coëfficiëntenstrijd tussen Nederland en Portugal is dus flink ingeperkt. Feyenoord en PSV moeten het voor elkaar krijgen in het restant van het Europese seizoen, Benfica en Braga zijn overgebleven van de Portugese afvaardiging. Vrijdagmiddag wordt er meer duidelijk voor de overgebleven clubs in Europa, dan wordt er geloot. Het is zelfs mogelijk dat PSV en Feyenoord elkaar treffen in de kwartfinale van de Conference League.

Land Coëfficiënten (2017-2022) Overgebleven deelnemers
5. Frankrijk 58.915 2/ 6
6. Portugal 52.882 2/ 6
7. Nederland 47.500 2/ 5
--- ---
Land Coëfficiënten (2018-2023)
5. Frankrijk 47.415
6. Nederland 44.600
7. Portugal 43.216

Dat de situatie voor Nederland ondanks de uitschakeling van drie teams nog steeds hoopvol is, beschrijven we vrijdagochtend op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.