Bosz helpt Nederland een handje: Lyon knikkert Porto uit Europa League

Peter Bosz kon donderdag weer eens juichen bij Olympique Lyonnais. De Franse club maakt een moeizaam seizoen door in de Ligue 1, maar blijft ten koste van FC Porto in de race voor de Europa League.

Olympique Lyonnais
1 - 1
FC Porto
FC Porto

Lyon boekte vorige week een zwaarbevochten zege in de havenstad en wist dat het aan een gelijkspel genoeg had voor het bereiken van de laatste acht. Op aangeven van Léo Dubois sloeg Moussa Dembélé al na een klein kwartier toe. Het rollertje van de aanvaller was precies genoeg om de uitgekomen doelman Diogo Costa te passeren (1-0).

Binnen het half uur stelde Porto orde op zaken. Pepê (de Braziliaan, niet de Portugese international) bracht de gelijkmaker op zijn naam. De aanvaller volleerde vanaf de penaltystip geweldig binnen (1-1). Verder dan dat zou Porto niet komen, wat betekent dat Bosz een belangrijk succesje boekt en zich met Lyon bij de beste acht clubs van de Europa League schaart.

Meevaller
Bovendien zorgt Bosz voor een Nederlandse meevaller op de coëfficiëntenlijst. FC Porto is Europees uitgeschakeld en kan dit seizoen geen punten meer halen voor Portugal, dat met Benfica (Champions League) en SC Braga (Europa League) nog twee ijzers in het vuur heeft.

West Ham United
nv
2 - 0
Sevilla
Sevilla

West Ham United moest in eigen huis een 1-0 nederlaag van het heenduel in Sevilla zien weg te poetsen. Tomas Soucek wees de Londenaren vijf minuten voor rust de weg door de openingstreffer op zijn naam te brengen. Uiteindelijk moest een verlenging uitkomst brengen en daarin trok West Ham aan het langste eind. Uitgerekend Andriy Yarmolenko, afgelopen weekend tegen Aston Villa ook al trefzeker, voltrok het vonnis over de nummer twee van La Liga. De Oekraïense invaller tekende in de 112de minuut voor het beslissende doelpunt.

Eintracht Frankfurt
nv
1 - 1
Real Betis Sevilla

Ook voor die andere club uit Sevilla strandt het Europa League-avontuur in de achtste finale. Door een laat doelpunt van Borja Iglesias dwong Real Betis een verlenging af, maar met invaller Sam Lammers in de ploeg deelde Eintracht Frankfurt in de 121ste minuut de genadeklap uit. Verdediger Martin Hinteregger zorgde ervoor dat de nummer negen van de Bundesliga een strafschoppenreeks afwendde en doorstootte naar de kwartfinale van de Europa League.