Mistasten Onana blijkt fataal: Benfica kegelt Ajax uit Champions League

Het Champions League-avontuur van Ajax zit erop. De Amsterdammers verloren dinsdagavond in eigen huis met 0-1 van Benfica, dat zich zo kwalificeerde voor de kwartfinales.

Ajax
Ajax
0 - 1
Benfica
Benfica

Ajax-trainer Erik ten Hag koos dinsdag in Amsterdam voor de zelfde tien veldspelers als drie weken geleden in Estádio da Luz. Andre Onana was de enige andere naam ten opzichte van het heenduel, maar de Kameroense doelman had bijzonder weinig te doen in de eerste helft. Ajax begon energiek en werd al snel gevaarlijk via Antony, die de bal bij de tweede paal met zijn hoofd niet genoeg richting kon meegeven.

In de zevende minuut dacht Sébastien Haller de score te openen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel van aangever Dusan Tadic. Ajax had veel balbezit en creëerde ook wel mogelijkheden, maar de precisie ontbrak. Zo kopte Edson Álvarez tweemaal over, verspeelde Steven Berghuis een grote kans door een mislukte aanname en werd een afstandsschot van Ryan Gravenberch over getikt door Odysseas Vlachodimos.

In de tweede helft voltrok zich min of meer hetzelfde spelbeeld. Tadic kreeg al vroeg een schietkans door slim weg te draaien, maar hij mikte net te hoog. Haller en Antony waren daarna gevaarlijk met kopballen, maar het lukte Ajax niet om echte honderd-procent-kansen te creëren. Benfica plooide ver terug en liet de bal aan de thuisploeg. De Portugezen vertrouwden op het centrale duo Jan Vertonghen - Nicolás Otamendi en gokten op de counter of een spelhervatting.

In de 77ste minuut kreeg Benfica precies waar het naar op zoek was. Na balverlies van Gravenberch beging Álvarez een overtreding op Gonçalo Ramos. Zo kregen de bezoekers een vrije trap aan de rechterkant van het strafschopgebied. Alejandro Grimaldo draaide de bal in en Darwin Núñez knikte de bal in het lege doel. Onana was namelijk uitgekomen en kon zo geen redding meer brengen: 0-1 (zie video onder).

Ten Hag reageerde snel door Davy Klaassen en Brian Brobbey in te brengen. Benfica slaagde er het laatste kwartier echter in om continu het tempo uit de wedstrijd te halen. Ook in de zeven minuten extra tijd kwam Ajax ook niet meer tot een serieus slotoffensief. De ploeg van Ten Hag is daardoor klaar in Europa.