KNVB komt met update en wil 'kritisch meedoen' aan WK in Qatar

Reacties

De KNVB heeft naar eigen zeggen veel oog voor de situatie in Qatar in aanloop naar het WK dat daar eind dit jaar plaatsvindt. De voetbalbond kwam vrijdag met een update en schrijft dat er 'verdere stappen zijn gezet om op een maatschappelijk bewuste manier deel te nemen en zo duurzame veranderingen in het gastland te stimuleren'.

KNVB komt met update en wil 'kritisch meedoen' aan WK in Qatar
© Pro Shots

De KNVB pleitte er in 2014 voor om mensenrechten onderdeel te laten zijn van een WK-bid, wat twee jaar later door de FIFA werd ingevoerd. Sinds 2019 is de Nederlandse voetbalbond in gesprek met mensenrechtenorganisaties en andere belanghebbenden rond het WK in Qatar. Volgens de KNVB kan 'de mondiale aandacht hiervoor kansen bieden om de gewenste ontwikkelingen in Qatar te versnellen'.

'De afgelopen twee jaar heeft Qatar verschillende nieuwe wetten ingevoerd', schrijft de KNVB. 'Tijdens de heetste uren van de dag mag er bijvoorbeeld niet meer in de zon worden gewerkt, er is een algemeen minimumloon doorgevoerd, het is voor werkgevers verboden om nog langer paspoorten in te nemen van werknemers en gastarbeiders kunnen het land uit zonder toestemming van de werkgever. Verder wordt het uitbetalen van de lonen digitaal gemonitord en stimuleert de Qatarese overheid het oprichten van medezeggenschapsraden.'

Ook haalde de KNVB het programma Football Supports Change aan. Met die boodschap betraden de spelers van Oranje vorig jaar nog het veld voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Het programma heeft volgens de voetbalbond als doel om impact te maken tot in ieder geval twee jaar na het WK. De KNVB voert gesprekken met mensenrechtenorganisatie Amnesty International en besteedt aandacht aan de positie van vrouwen en de LHBTI-gemeenschap in Qatar. Volgens het gastland moet iedereen zich welkom voelen tijdens het toernooi.

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen was onlangs zelf in Qatar. 'Na alles wat ik gelezen had was ik sceptisch, maar ik kwam minder sceptisch terug dankzij de gesprekken daar', meldt ze op de website van de KNVB. Bondsvoorzitter Just Spee legt verder uit: 'We willen met onze bijdrage dingen veranderen, maar dat is ook een kwestie van volhouden. Het is niet altijd te zien wat we doen omdat de gesprekken veelal achter de schermen plaatsvinden, niet op het veld. We willen kritisch meedoen aan het WK. We hebben een route gekozen waarvan we verwachten dat dit het meeste oplevert gelet op de gewenste veranderingen in Qatar.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.