Amnesty International hekelt KNVB en kondigt actie aan

Reacties

Het WK-kwalificatieduel van Nederland met Gibraltar wordt door Amnesty International aangegrepen voor nieuwe acties. In De Kuip wordt geageerd tegen de schending van mensenrechten in Qatar.

Amnesty International hekelt KNVB en kondigt actie aan
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Volgens Amnesty International blijft het te stil vanuit Zeist als het gaat om de strijd tegen de uitbuiting van arbeiders in Qatar. In augustus liet de KNVB nog weten zich intensiever in te zetten voor gastarbeiders in Qatar. Het Nederlands elftal kwam enkele maanden daarvoor al met een statement over de mensenrechten in het land van het WK in 2022. Op de shirts van de internationals was 'Football Supports Change' te lezen.

Maar er is volgens Amnesty meer actie vereist. 'Als de KNVB geen publiekelijk statement meer maakt in het stadion over de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar en de verantwoordelijkheid van FIFA... Dan doen wij het wel', brengt de organisatie naar buiten.

De KNVB laat in een reactie weten dat het spandoek van Amnesty met goedkeuring van de bond wordt opgehangen in De Kuip. Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat dit is afgestemd met de Amnesty. De reden dat dit spandoek is toegestaan is dat de bond mensenrechten niet per se als politiek ziet, aldus de zegsman. Doorgaans worden spandoeken in het stadion die niet veilig zijn en/of duidelijk niet gericht zijn op de betreffende (landen)wedstrijd, die politieke of commerciële boodschappen bevatten of die beledigend zijn geweigerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.