Het Qatar-statement van Oranje: Football Supports Change

Reacties

Het Nederlands elftal is voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel met Letland in zwarte shirts het veld opgekomen om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Qatar, waar het WK in 2022 gehouden wordt. Dat statement was al aangekondigd.

Het Qatar-statement van Oranje: Football Supports Change
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Letland
Letland

Oranje begon afgelopen woensdag met een 4-2 nederlaag bij Turkije aan de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Voorafgaand aan die wedstrijd ging het op de persconferentie al uitvoerig over de situatie in dat land, waar de mensenrechten geschonden worden. Zo spraken bondscoach Frank de Boer en middenvelder (en gelegenheidsaanvoerder) Georginio Wijnaldum over het beladen onderwerp.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een statement kwam er tegen Turkije nog niet. Maar, zo verklapte Matthijs de Ligt vrijdagmiddag al: zo'n signaal zou er rondom het thuisduel met Letland wél komen. En dat gebeurde ook. De spelers gingen het veld op met shirts, waar de tekst "Football Supports Change" op stond gedrukt. Bovendien droeg aanvoerder Georginio Wijnaldum een speciale aanvoerdersband. Tegelijkertijd kwam de KNVB met onderstaande uitleg van dat statement (zie kader). Eerder deze week kwamen Noorwegen en Duitsland al met dergelijke statements.

De roep om een boycot van het WK in Qatar werd onlangs luider nadat The Guardian cijfers presenteerde over het aantal arbeiders dat bij de bouw van stadions en andere faciliteiten om het leven zijn gekomen. De krant sprak over 6.500 overleden arbeidsmigranten uit Sri Lanka, Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Omdat andere landen die cijfers niet goed bijhouden, ligt het werkelijke aantal slachtoffers zelfs nog hoger.

De KNVB maakte eerder al het Zeister standpunt duidelijk en gelooft niet in een boycot van het WK

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Oranje en in het bijzonder de aanvoerder draagt vanavond bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Letland 'Football Supports Change 'uit. Dit statement staat voor:

'Een band om je arm betekent in het voetbal echt wat.

Je leidt je elftal; in je club, voor je land, er wordt naar je gekeken.

Een armband in het voetbal heeft impact, altijd.

Vaak als we rouwen, maar ook als we iets willen zeggen.

Voor vrijheid, tolerantie, inclusiviteit dragen we banden.

Dan zijn we collectief aanvoerders.

Als het moet, als we vinden dat iets niet kan of juist anders moet.

Zoals nu: ‘Football Supports Change'.

Overal. Ook in Qatar.

Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden

Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken.

Ons voetbal zetten we daarom in voor verandering. Gezamenlijk.

Want: 'Football Supports Change'.

'Football Supports Change' begint vanavond en Denemarken volgt morgen voor hun wedstrijd tegen Moldavië. Hopelijk volgen andere landen onze movement.'
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.