Het Nederlands elftal is woensdag op dramatische wijze begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2022. De formatie van bondscoach Frank de Boer beleefde een frustrerende avond op bezoek bij Turkije.

Turkije
Turkije
4 - 2

Voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van eind volgend jaar koos De Boer voor onder anderen Kenny Tete, Owen Wijndal en Steven Berghuis. Onder de lat leek Jasper Cillessen 'gewoon' terug te keren. Dat gebeurde op het laatste moment toch niet. De doelman van Valencia stond aanvankelijk in de basis, maar haakte tijdens de warming-up af en werd vervangen door Tim Krul. De Turken gunden Oranje het initiatief, maar zetten het op de eigen helft goed vast. Daardoor had Nederland moeite om openingen te vinden.

Toen Oranje na ruim dertien minuten een hoekschop kreeg volgde het eerste spannende moment van de wedstrijd. Memphis Depay trapte en bereikte bij de tweede paal Georginio Wijnaldum, die de bal terugkopte. Bij het uitverdedigen ging middenvelder Okay Yokuslu onderuit en kreeg hij de bal tegen zijn arm. Scheidsrechter Michael Oliver floot niet, waarna Turkije counterde. Hakan Çalhanoglu stoomde op en gaf af op Burak Yilmaz. Met de buitenkant van zijn voet waagde de 35-jarige aanvaller een poging, die via de arm van Matthijs de Ligt van richting werd veranderd en ook Krul zonder antwoord liet: 1-0.

Nederland wist dat er opgepast moest worden voor Yilmaz, want tijdens de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 scoorde de routinier zowel uit als thuis tegen Oranje. Na de 1-0 die uit de lucht kwam vallen, lukte het Nederland nauwelijks om grote kansen te creëren op de gelijkmaker. Een schot van Donyell Malen, die combineerde met Memphis, was te zwak en werd gepakt door doelman Ugurcan Çakir. Later vloog een vrije trap van Memphis via de muur over het doel.

De Turken vonden het wel best met één schot op doel dat ook meteen raak was. Dat was ook het geval bij het tweede. Na een half uur kwam de thuisploeg weer eens in het strafschopgebied van Oranje toen Malen een overtreding beging op Yokuslu. Oliver wees resoluut naar de stip en gaf Turkije zo de kans om de voorsprong te verdubbelen. Yilmaz nam plaats achter de bal en schoot met overtuiging raak in de linkerhoek: 2-0. Oranje kreeg voor rust nog twee mogelijkheden op een aansluitingstreffer. Via een Turks hoofd vloog de bal bijna in het doel en even later kopte De Ligt uit een corner tegen de paal, waarna een verdediger de bal van de lijn kopte. Volgens de Oranje-spelers was de bal over de lijn, maar daar werd niet voor gevlagd en tijdens reguliere kwalificatieduels is er geen VAR.

Oranje zal vast met de beste bedoelingen de kleedkamer uit zijn gekomen voor de tweede helft, maar de start daarvan was werkelijk dramatisch. Al na 33 seconden maakte Turkije er namelijk 3-0 van. Çalhanoglu kreeg de ruimte, haalde uit en liet met zijn schot Krul kansloos. Zo werd de opgave voor het Nederlands elftal nog veel zwaarder. De thuisploeg vond het na de 3-0 geen probleem om Oranje de bal te gunnen en het achterin heel compact te houden. Nederland kwam nog het dichtst bij een doelpunt vanuit een vrije trap van Berghuis na een overtreding op Memphis.

Pas toen het er al op leek dat Oranje een ruime nederlaag tegemoet ging, kwam de spanning binnen enkele minuten terug in de wedstrijd. De Boer begon na een uur met wisselen. Luuk de Jong verving Marten de Roon en later kwamen ook Denzel Dumfries voor Tete en Davy Klaassen voor Malen. Zes minuten na zijn invalbeurt zorgde Klaassen ook meteen voor 3-1. Memphis gaf voor vanaf de linkerkant. Klaassen nam de bal aan en draaide in één beweging weg van twee verdedigers om vervolgens via de doelman van Turkije raak te schieten. Een minuut later was het weer raak. Weer gaf Memphis de bal voor en de Turkse defensie verkeek zich daarop. Keeper Çakir grabbelde en via Luuk de Jong rolde de bal over de lijn: 3-2.

Zo was de spanning weer even terug in de wedstrijd. Even, want enkele minuten na de 3-2 verdubbelde Turkije de voorsprong alweer. Wie anders dan Yilmaz stond klaar voor een vrije trap en vuurde die langs de muur in de rechterhoek achter Krul, die nog wel dook maar niet kon redden. Daarmee leek het verzet van Oranje ook meteen gestopt. Doelman Çakir hield twee pogingen van Oranje in de extra tijd tegen en had ook een antwoord op een penalty van Memphis na een overtreding op De Ligt. Genoeg voor een punt  Zo moet Nederland direct in de achtervolging tijdens de WK-kwalificatiereeks, die zaterdag wordt vervolgd met een thuiswedstrijd tegen Letland.