Oranje is gewaarschuwd: Oostenrijk maakt indruk met zes goals

Frankrijk en Oostenrijk hebben als EK-tegenstanders van Oranje dinsdagavond hun vriendschappelijke wedstrijden gewonnen. In Marseille werd Chili verslagen door de Fransen, terwijl Oostenrijk in Wenen uithaalde tegen Turkije.

Frankrijk
Frankrijk
3 - 2
Chili
Chili

In het Stade Vélodrome had Frankrijk wat goed te maken na de nederlaag tegen Duitsland van een halve week eerder. De ploeg die geldt als een van de topfavorieten voor de EK-titel begon opnieuw niet sterk aan de wedstrijd. Waar Duitsland zaterdag in de eerste minuut al scoorde via Florian Wirtz, kwam Chili drie dagen later in de zesde minuut op voorsprong. Chili combineerde knap over de rechterflank en Marcelino Núñez schoot de bal uit een teruggetrokken voorzet laag in de verre hoek: 0-1.

Een volgende tegenvaller voor Frankrijk was het geblesseerd uitvallen van Jonathan Clauss. Met Jules Koundé als invaller binnen de lijnen voerden de Fransen in de fase daarna de druk op. Dat resulteerde in de negentiende minuut in de 1-1 van Youssouf Fofana, die de bal kreeg teruggelegd van Kylian Mbappé en scoorde met een afstandsschot. Bij een van de volgende aanvallen was het opnieuw raak. Randal Kolo Muani werd met een feilloze voorzet gevonden door Theo Hernández en scoorde met een tegendraadse kopbal: 2-1.

Nadat ook Eduardo Camavinga geblesseerd was uitgevallen, speelde Frankrijk in grote fases van de wedstrijd met de handrem erop. Wel werd het in de 72ste minuut nog 3-1 door toedoen van Olivier Giroud, die profiteerde van een knappe actie van Kolo Muani. De routinier benutte van dichtbij met zijn rechter een niet te missen kans. Chili kwam via de jonge aanvaller Dario Osorio in de slotfase nog terug tot 3-2, maar daar bleef het bij.

Oostenrijk
Oostenrijk
6 - 1
Turkije
Turkije

Oostenrijk heeft indruk gemaakt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Turkije. Al in de tweede minuut was het voor de ploeg van Ralf Rangnick raak in Wenen. Xavier Schlager scoorde uit de rebound na een balverovering hoog op de helft van de Turken: 1-0. Turkije deed met Real Madrid-talent Arda Güler op de 10-positie in de 25ste minuut wat terug. Hakan Çalhanoglu poetste vanaf de strafschopstip de achterstand weg: 1-1.

Oostenrijk kwam vlak voor de rust opnieuw op voorsprong, met wat hulp van de Turkse doelman Ugurcan Çakir. Hij zag er niet goed uit bij een laag schot van de Oostenrijkse aanvaller Michael Gregoritsch, voor wie de 2-1 eigenlijk pas het begin was van wat voor hem een onvergetelijke interland zou worden. De speler van Freiburg maakte in de 48ste minuut de 3-1 en had in de 59ste minuut een hattrick achter zijn naam staan na met een rake strafschop voor de 4-1 te hebben gezorgd.

Kort na de vierde tegentreffer bracht Vincenzo Montella als bondscoach van Turkije voormalig Feyenoorder Orkun Kökçü binnen de lijnen. De spelmaker leek zich met een assist te laten zien. Op aangeven van Kökçü scoorde Baris Alper Yilmaz, maar die treffer werd na ingrijpen door de VAR afgekeurd. De VAR oordeelde juist dat Oostenrijk een strafschop verdiende en die werd benut door Christoph Baumgartner. Die 5-1 van de middenvelder van RB Leipzig was nog niet eens het slotakkoord. Het slotakkoord kwam op naam van Maximilian Entrup, die in de extra tijd voor de 6-1 zorgde. Dat is een resultaat waar Oostenrijk veel vertrouwen uit kan putten op weg naar het EK, waar Oranje op 25 juni de tegenstander is.