Na Noorwegen komt ook Duitsland met statement over WK in Qatar

Reacties

Na de Noorse internationals zijn donderdagavond ook de internationals van Duitsland met een statement gekomen over het WK 2022 in Qatar. De spelers van Die Mannschaft droegen shirts waarmee ze aandacht vroegen voor de mensenrechten in Qatar.

Na Noorwegen komt ook Duitsland met statement over WK in Qatar
© Pro Shots

De elf spelers van Duitsland droegen voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen IJsland allemaal een shirt met een letter. Gezamenlijk vormden de Duitse internationals de woorden Human Rights. Daarmee vragen de Duitsers aandacht voor de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar, waar eind 2022 het wereldkampioenschap gehouden zal worden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De roep om een boycot van het WK in Qatar werd luider nadat The Guardian cijfers presenteerde over het aantal arbeiders dat bij de bouw van stadions en andere faciliteiten om het leven zijn gekomen. De krant sprak over 6.500 overleden arbeidsmigranten uit Sri Lanka, Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Omdat andere landen die cijfers niet goed bijhouden, ligt het werkelijke aantal slachtoffers zelfs nog hoger.

Om die reden kwam Noorwegen woensdagavond dus ook al met een statement. De Noren droegen voorafgaand aan het duel met Gibraltar shirts met daarop de tekst 'Human Rights. On and off the pitch.'  'We willen druk uitoefenen op de FIFA om zwaardere eisen neer te leggen bij de autoriteiten in Qatar', zei bondscoach Stale Solbakken vooraf. De Noorse nationale bond heeft, nadat Noorse clubs al pleitten voor een boycot, een algemene ledenvergadering aangekondigd voor 20 juni. Daarbij zal ook een boycot van het WK in Qatar aan de orde komen.

KNVB
De KNVB bracht eerder naar buiten dat een boycot niet aan de orde is. De Nederlandse voetbalbond heeft van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International begrepen dat een boycot geen zin heeft. De KNVB geeft dan ook de voorkeur om naar Qatar af te reizen, mits Oranje zich plaatst, om daar aandacht te vestigen op de situatie aldaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.