Noorse internationals komen met statement over Qatar

Reacties

De Noorse internationals hebben woensdagavond voorafgaand aan hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Qatar, waar eind 2022 de eindronde wordt afgewerkt.

Noorse internationals komen met statement over Qatar
© Pro Shots
Gibraltar
Gibraltar
0 - 3
Noorwegen
Noorwegen

De Noren droegen voorafgaand aan het duel shirts met daarop de tekst 'Human Rights. On and off the pitch.' Dinsdag werd al duidelijk dat het team met een statement zou komen. 'We willen druk uitoefenen op de FIFA om zwaardere eisen neer te leggen bij de autoriteiten in Qatar', zei bondscoach Stale Solbakken toen.

Een aantal Noorse clubs pleit zelfs voor een boycot van het toernooi. Tromsø gooide de knuppel enkele weken geleden in het hoenderhok na een publicatie in The Guardian dat er bij de bouw van stadions en andere faciliteiten 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. De krant verzamelde officiële cijfers over overleden contractarbeiders uit Sri Lanka, Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Omdat andere landen die cijfers niet zo goed bijhouden, ligt het werkelijke aantal slachtoffers hoger.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Qatar kreeg de laatste jaren ontzettend veel kritiek naar aanleiding van de dramatische werk- en woonomstandigheden van arbeiders, maar mensenrechtenorganisaties zien weinig verbetering.

De Noorse nationale bond heeft een algemene ledenvergadering aangekondigd voor 20 juni, waarbij een boycot van het WK in Qatar aan de orde zal komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Noorwegen
Meer over Noorwegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.