Noorse roep om boycot WK in Qatar zwelt aan

Reacties

Rosenborg BK heeft zich donderdagavond aangesloten bij de clubs uit de Eliteserien die pleiten voor een boycot van het WK 2022 in Qatar.

Noorse roep om boycot WK in Qatar zwelt aan
© Pro Shots

Het bestuur van de recordkampioen ziet hier niets in, maar een duidelijke meerderheid van de leden die mochten aansluiten bij de jaarlijkse vergadering floot de leiding donderdag terug. Daarmee sloot Rosenborg zich aan in het rijtje van Odd, Strømsgodset, Viking, Brann en Tromsø: zij zien niets in een deelname van Noorwegen aan het eindtoernooi.

Tromsø gooide de knuppel vorige week in het hoenderhok na een publicatie in The Guardian dat er bij de bouw van stadions en andere faciliteiten 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. De krant verzamelde officiële cijfers over overleden contractarbeiders uit Sri Lanka, Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Omdat andere landen die cijfers niet zo goed bijhouden, ligt het werkelijke aantal slachtoffers hoger. Qatar kreeg de laatste jaren ontzettend veel kritiek naar aanleiding van de dramatische werk- en woonomstandigheden van arbeiders, maar mensenrechtenorganisaties zien weinig verbetering.

Tom Høgli, een voormalig Noors international die thans deel uitmaakt van het bestuur van Tromsø, speelt een belangrijke rol in het Noorse pleidooi voor een boycot. 'De voetbalwereld moet voldoen aan bepaalde standaarden', vertelde hij eerder deze week aan The Athletic. 'Het is tijd om te zeggen: "tot hier en niet verder". Hopelijk volgt de Noorse bond ons.' Trond Haukvik, de preses van Odd, voegde daaraan toe: 'Dit is meer dan sport, dit gaat over de ziel van het voetbal.'

Uiteindelijk beslist het parlement van de Noorse bond of er een boycot komt. Binnenkort houdt dit gremium zijn jaarlijkse algemene vergadering, maar over dit thema kan pas volgend jaar worden gestemd, omdat de betreffende motie over een boycot te laat is ingebracht. Noorwegen is een van de tegenstanders van Oranje in de WK-kwalificatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.