Boze Wijnaldum komt terug op vraag over Qatar en racisme

Reacties

Georginio Wijnaldum heeft dinsdag voor een verhit einde van de persconferentie van het Nederlands elftal gezorgd. De Oranje-aanvoerder kreeg eerder een vraag over Qatar, maar kwam daar toen het einde van de sessie al was afgekondigd nog even op terug.

Boze Wijnaldum komt terug op vraag over Qatar en racisme
© Pro Shots

Bondscoach Frank de Boer en Wijnaldum verwoordden dinsdag hun standpunt ten aanzien van het Qatar, waar in 2022 het WK zal plaatsvinden maar ook nog steeds de mensenrechten geschonden worden.

Omdat Wijnaldum in het racisme-vraagstuk eerder een van de meest uitgesproken voetballers wereldwijd was, kreeg hij tijdens de persconferentie de vraag welke concrete acties hij met het oog op de situatie in Qatar kon ondernemen. In het racisme-vraagstuk had hij immers aangekondigd met het team van het veld te willen lopen als het zover zou komen.

Toen de persconferentie eigenlijk ten einde was, mengde Wijnaldum zich nogmaals in het gesprek. 'Mag ik nog wat zeggen?', om zich vervolgens tot de journalist die de eerdere vraag had gesteld te wenden.

Wijnaldum: 'Ik heb nagedacht over de vraag die je stelde over racisme én Qatar. Begrijp je wel wat je doet eigenlijk?', vroeg hij. 'Om het racisme-verhaal te vergelijken met Qatar. Eigenlijk zeg je dat als iemand racistisch is naar een bruin persoon, je dan niet voor jezelf op mag komen. Want je gaat wel voetballen in Qatar… Dat is heel fout. Nu zeg je eigenlijk dat als je racistisch bejegend wordt, je niet voor jezelf mag opkomen.'

'Het is niet te vergelijken', zo ging Wijnaldum verder. 'Ik heb er over nagedacht en ik vind het raar. Ik vind eigenlijk dat je zegt dat als dat gebeurt en je het dan doet, je het hier ook moet doen. Het racisme-verhaal is heel moeilijk.' Toen de vraagsteller aangaf dat hij de situaties ook zeker niet wilde vergelijken, sloot Wijnaldum af. 'Je haalt het zo aan en naar mijn mening is dat niet goed.'

Wijnaldum boos: 'Begrijp je wel wat je doet?'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.