De Kuipers Index: UEFA kiest voor ervaring en reputatie

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: UEFA kiest voor ervaring en reputatie

Voor William Collum (Schotland), Ovidiu Hategan (Roemenië), Sergey Karasev (Rusland), Pavel Královec (Tsjechië), Svein Moen (Noorwegen) en Clément Turpin (Frankrijk) is het EK voorbij. De UEFA heeft deze zes arbiters laten weten dat zij geen wedstrijd meer toebedeeld zullen krijgen in de knock-out-fase. Twaalf scheidsrechters zijn nog in het toernooi.

De keuze om dit zestal af laten vallen, geeft aan dat de UEFA voor ervaring en reputatie kiest. De zes arbiters zijn dertigers en waren voor het eerst op een eindtoernooi actief. Drie debutanten op een eindtoernooi hoeven nog niet te vertrekken: de Engelsen Mark Clattenburg en Martin Atkinson en de Pool Szymon Marciniak. In deze drie gevallen overigens volkomen terecht.

De zes afvallers mochten ervaring opdoen en mogen de komende jaren bewijzen dat ze de aansluiting met de Europese top kunnen maken. Die toptwaalf bestaat nu uit de bekende namen. Naast de twee Britten en de beloftevolle Pool blijven Kuipers, Nicola Rizzoli, Felix Brych, Jonas Eriksson, Damir Skomina, Viktor Kassai, Milorad Mazic, Carlos Velasco Carballo en Cüneyt Cakir over.

Met name de aanwezigheid van die laatste twee is opvallend. De UEFA heeft de Spanjaard en de Turk altijd hoog op het voorkeurslijstje staan. Dat mag vreemd genoemd worden, maar het is ook niet verwonderlijk. Cakir is een pupil van vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie Jaap Uilenberg en Velasco Carballo komt het land van commissievoorzitter Ángel María Villar. Het is geen bewijs, maar een gedachte.

Cüneyt Cakir is een pupil van Jaap Uilenberg, vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA.
Cüneyt Cakir is een pupil van Jaap Uilenberg, vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA.

Dat de twee een verre van vlekkeloos toernooi fluiten, helpt niet bij de geloofwaardigheid om deze twee in het toernooi te houden. Zij hadden bij de zes afvallers moeten zitten als er alleen naar de prestaties op dit toernooi gekeken zou zijn. Wat dat betreft is het ook interessant om te zien wat de invloed van Michael van Praag en Jaap Uilenberg is met betrekking tot het EK van Björn Kuipers. Hoe politiek zijn de aanwijzingen van de scheidsrechters nu werkelijk? Er is geen vinger achter te krijgen.

Over de arbitrage verschillen de meningen altijd het meest. Bij trainers, spelers, supporters en bij journalisten. De een is wat milder dan de ander, de ander wat uitgesprokener en strenger en weer een ander niet geremd door enige kennis. Net als de ene analist Pepe geweldig vindt omdat het zo'n goede verdediger is en de andere hem juist neersabelt omdat-ie niet kan opbouwen. Waar let je op, wat wil je zien, het bepaalt de manier van beoordelen.

Feit is dat de scheidsrechters op dit EK een heel behoorlijk niveau laten zien. Dat is de laatste jaren op grote toernooien wel eens minder geweest. We hebben weinig echt grove inschattingsfouten gezien en over het algemeen is de leiding gewoon goed te noemen.

Missers
De grote vraag omtrent Kuipers is in hoeverre zijn missers (wel of geen rood voor Álvaro Morata, wel of geen strafschop voor Spanje) bij Spanje - Kroatië hem aangerekend gaan worden. Hij weet zelf als geen ander wat hij wel en niet goed gedaan heeft, dat hoeven ex-scheidsrechters of journalisten hem echt niet te vertellen.

Team Kuipers analyseert de eigen gefloten wedstrijden grondig en Richard Liesveld en Erwin Zeinstra zullen hun fout bij de strafschop van Spanje echt wel gezien hebben en zullen welgemeende excuses maken aan de overige teamleden. Kuipers weet hoe het werkt. Hij is te allen tijde eindverantwoordelijk.

De positie van de vier toppers Nicola Rizzoli, Mark Clattenburg, Felix Brych en Martin Atkinson is lastig. Twee Engelsen, een Italiaan en een Duitser. Allemaal afkomstig dus uit het land van een mogelijke kwartfinalist. Dat maakt het direct interessant wat de UEFA met deze leidsmannen gaat doen als hun land de laatste acht haalt.

Waarom zou de UEFA ze niet gewoon in het toernooi houden, zodat ze bij een eventuele uitschakeling van hun land gewoon inzetbaar zijn in een halve finale of finale? Zeker nu hun landen allemaal aan dezelfde helft van het wedstrijdschema zitten, zijn er gewoon drie of vier beschikbaar voor de eindstrijd.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (2 duels)
2. Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
  Martin Atkinson (Eng) 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,5 (2 duels)
5. Felix Brych (Dui) 7,25 (2 duels)
  Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Milorad Mazic (Ser) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
11. Szymon Marciniak (Pol) 6,25 (2 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,0 (2 duels)
  Carlos Velasco Carballo (Spa) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,75 (2 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.