Rizzoli voert de druk op Kuipers al op

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Rizzoli voert de druk op Kuipers al op

Kuipers wacht nog op zijn eerste aanstelling op dit EK. Engeland-Wales of Duitsland-Polen van komende donderdag zou wel eens aan hem toegewezen kunnen worden. De lat ligt echter nu al hoog. WK-finale-arbiter Nicola Rizzoli opende overtuigend tijdens Engeland-Rusland, Kuipers moet aan de bak om die prestatie te evenaren.

Viktor Kassai (Frankrijk-Roemenië) - 7
De Hongaarse arbiter Viktor Kassai poetste in de openingswedstrijd van het EK – onder toeziend oog van concurrent en vierde man Björn Kuipers -  zijn veelbesproken optreden van vier jaar geleden weg. De scheidsrechter kende destijds een doelpunt van Marko Devic van Oekraïne tegen Engeland niet toe, terwijl verdediger John Terry de bal duidelijk achter de lijn weghaalde. De flater betekende direct het einde van het EK voor Kassai.

Bij zijn herkansing vier jaar later kende hij weinig problemen. De vier gele kaarten waren terecht, buitenspelsituaties werden prima ingeschat, de strafschop voor de Roemenen (gegeven op advies van zijn assistent) viel te begrijpen en de vermeende overtreding van doelpuntenmaker Olivier Giroud op de Roemeense doelman Tatarusanu vond plaats buiten het doelgebied waarin de goalie beschermd dient te worden. Enig smetje: twee niet gegeven hoekschoppen terwijl overduidelijk zichtbaar was dat er een corner gegeven moest worden. Ongelofelijke missers als er meerdere ogen de situatie horen te volgen.

Carlos Velasco Carballo (Albanië-Zwitserland) - 4,5
Opnieuw maakte de Spanjaard Carlos Velasco Carballo geen goede indruk op een eindtoernooi. Vier jaar geleden had de Madrileen het moeilijk in de openingswedstrijd tussen Polen en Griekenland, twee jaar terug slaagde hij er op het WK niet in Brazilië-Colombia in de hand te houden.

Ook nu was hij niet op zijn sterkst. Met zeven keer geel bevestigde hij zijn reputatie als kaartentrekker, maar de eerste die hij gaf aan de Zwitser Fabian Schär sloeg werkelijk nergens op. De tweede gele kaart voor Lorik Cana had een directe rode moeten zijn. Opzettelijk hands om een vrije doorgang te beletten, duidelijker krijg je het niet. Velasco Carballo marchandeerde, omdat Cana al geel had. De Albanees wacht nu een mildere schorsing. Een niet gegeven gele kaart aan Ricardo Rodriguez en een niet gegeven strafschop aan Albanië completeerden het matige optreden. Door de naam van de Spaanse fluitist als concurrent voor Björn Kuipers kan een streep.

Svein Oddvar Moen (Wales-Slowakije) - 7,5
Soms moet ook een scheidsrechter wat geluk hebben. De Noor Svein Oddvar Moen liet al in de beginfase van Wales-Slowakije veel toe. Dat kwam de mannelijkheid en het tempo in de wedstrijd ten goede, maar kan ook verkeerd uitpakken als de spelers telkens een stapje verder richting of óver de grens van het toelaatbare gaan. Dat gebeurde niet en tot in de slotminuten – toen de vermoeidheid en emotie de overhand kregen – was er ook weinig weerstand tegen de arbitrale beslissingen. Dat betekent dat de scheidsrechter het doorgaans bij het rechte eind heeft en daarmee het respect van de voetballers heeft afgedwongen.

Er waren slechts twee minpuntjes te noteren over de Noorse leiding. In de eerste helft liet een van Moens assistenten op de achterlijn zijn baas in de steek door vlak voor zijn neus een elleboogstoot van Martin Skrtel tegen Jonathan Williams over het hoofd te zien. Verder waren de vijf gele kaarten voor de Slowaken terecht, maar de uiteindelijke verhouding 0-5 was niet correct. Aan de zijde van Wales hadden Neil Taylor en Joe Allen voor vergelijkbare vergrijpen óók een bekeuring verdiend. Hoe dan ook is Moen vooralsnog een geduchte concurrent van Björn Kuipers. Al was het maar omdat zíjn land in Frankrijk schittert door afwezigheid. 

Nicola Rizzoli (Engeland-Rusland) - 9
Voor Team Kuipers is het te hopen dat Italië ver komt tijdens dit EK. Dat zou namelijk betekenen dat Nicola Rizzoli en zijn makkers geen concurrent meer zijn voor de eindstrijd. De Italiaanse architect bewees tijdens zijn eerste optreden dat hij twee jaar geleden niet voor niets de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië mocht leiden. Engeland-Rusland gold op voorhand als een moeilijke wedstrijd, maar Rizzoli had er geen kind aan. Het is in zo’n kip-of-het-ei-discussie: was het duel nu zo sportief doordat de scheidsrechter zo goed optrad, of andersom? Feit is dat Rizzoli consequent en soeverein de teugels in handen hield, uitstekend theater van échte overtredingen onderscheidde en alleen floot indien het echt nodig was. Hij kon het zich zelfs veroorloven een uur lang de kaarten op zak te houden.

Als we dan toch kritisch moeten zijn: de gele prent voor Georgi Schennikov, die de vrije trap veroorzaakte waaruit Eric Dier de score opende voor de Engelsen, was wat overdreven. De Rus blokkeerde weliswaar zijn tegenstander, maar kon op dat moment natuurlijk niet in rook opgaan. Niettemin: een puike prestatie van Rizzoli.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 9,0
2. Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
3. Viktor Kassai (Hon) 7,0
4. Carlos Vellasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.