Kuipers juicht spelregelveranderingen op EK toe

Reacties

Op het Europees kampioenschap in Frankrijk zullen enkele nieuwe spelregels voor het eerst gelden. De meest in het oog springende is de aanpassing van de zogenaamde triple punishment rule. Scheidsrechter Björn Kuipers is content met de wijzigingen.

Kuipers juicht spelregelveranderingen op EK toe

Het neerhalen van een doorgebroken speler in het strafschopgebied leidde nu nog tot een strafschop, een rode kaart én een schorsing: drie straffen ineen. De rode kaart kan in sommige gevallen nu achterwege blijven.

Bij een licht vergrijp waar wel een strafschop gegeven dient te worden, volstaat volgens de nieuwe regels nu een gele kaart. Ook van scheidsrechter Kuipers en zijn assistenten wordt gevraagd de regelwijziging nu al toe te passen. 'Dat is wennen', geeft de arbiter toe in gesprek met Voetbal International.

'Maar we hebben voldoende tijd gehad om ons er op voor te bereiden. In de slotfase van het seizoen was het soms wel lastig, omdat we nog moesten handelen volgens de oude regels, terwijl we al met de nieuwe bezig waren. We hebben veel beelden gezien en discussies gevoerd. Dit is duidelijk, dit hebben we gewild, maar het neemt niet weg dat er altijd ruimte voor interpretatie zal blijven.'

Geel of rood?
Het is ook niet zo dat een overtreding in het strafschopgebied altijd geel oplevert als er een penalty volgt. Bij een opzettelijke handsbal, het vasthouden of duwen van een tegenstander of een overtreding zonder de intentie de bal te spelen moet er nog altijd een rode kaart volgen. 'Geen rood maar geel kan nu, maar bij een ernstige overtreding kan rood altijd nog', licht Kuipers toe. 'Sterker nog, dan moet het gewoon. Is het binnen of buiten het strafschopgebied is nu ook een belangrijke vraag. Is het er buiten, dan is het neerhalen van een doorgebroken speler gewoon rood.'

Andere door de IFAB (de spelregelcommissie van de FIFA) uitgevaardigde nieuwe regels die op het EK al in werking treden betreffen de buitenspelregel. Bij buitenspel tellen de armen van spelers niet mee en een speler kan ook buitenspel staan als hij de situatie beïnvloedt zonder de bal te raken. Een andere aanpassing zal ook opvallen. Een speler zal niet langer buiten de lijnen worden behandeld als hij het slachtoffer is geworden van een overtreding die goed was voor een gele of rode kaart. De IFAB legt daarbij wel de nadruk op een korte blessurebehandeling. Volgt er geen kaart dan dient de speler buiten de lijnen verzorgd te worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.