Italiaanse ploeg het grootste gevaar voor Rizzoli

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Italiaanse ploeg het grootste gevaar voor Rizzoli

De Italiaan Nicola Rizzoli is misschien wel de grootste concurrent van Bjorn Kuipers. Rizzoli bevestigde zijn status als topscheidsrechter, maar de Italiaanse ploeg presteert wellicht te goed om hem lang in het toernooi te houden. Wat dat betreft zijn de prestatie van de Turkse ploeg gunstiger voor Cuneyt Cakir, maar de Turkse scheidsrechter maakte wel een enorme blunder tijdens het duel van de Belgen tegen Ierland.

Cüneyt Cakir (België-Ierland) 5

Het was de laatste actie voor rust die de wedstrijd bepaalde voor de Turkse arbiter Cüneyt Cakir. De overtreding van Shane Long op Yannick Carrasco was schandalig. Over de bal heen, vol op de voet van de Belg. Rijp voor rood, maar Cakir deed niets. Sterker nog, hij pakte de bal op, floot af voor de rust en ging naar binnen. Een volkomen foutieve beslissing, zo eentje die de scheidsrechtersbazen bij de UEFA  niet door de vingers kunnen zien. Zelfs niet als je, zoals Cakir, protegé van Jaap Uilenberg bent.

Het lot van scheidsrechters wordt bepaald door momenten en dat is sneu voor Cakir. Hij schurkt tegen de top aan en weet dat hij met concurrenten als Brych, Rizzoli en Clattenburg scheidsrechters als rivalen heeft die afhankelijk zijn van hun landenploegen. De Turkse prestaties, of liever gezegd het uitblijven daarvan, maken Cakir kansrijk ver te komen. Maar deze fout gaat hem ongetwijfeld aangerekend worden. Voeg daarbij nog de meest onduidelijke gele kaart van het toernooi (voor de Ier Jeff Hendrick) en zijn matige optreden in de felle duels tussen de Ierse spits Long en de Belgische verdedigers en de onvoldoende is verklaard.

Sergei Karasev (IJsland-Hongarije) 5,5

Na zijn sterke EK-debuut tijdens Roemenië-Zwitserland slaagde Sergei Karasev er niet in dat hoge niveau vast te houden in zijn tweede wedstrijd. De Russische advocaat begon nog prima in Marseille, maar raakte de weg een beetje kwijt nadat hij zes minuten voor de rust IJsland een strafschop had toegekend. Karasev schatte goed in dat de Hongaarse doelman Gábor Király de bal door eigen schuld losliet en in de daaropvolgende chaos werd de IJslandse aanvoerder Aron Gunnarsson wel degelijk geraakt, maar een penalty was een zware straf.

In de tweede helft ging Karasev enkele keren de mist in met de gele kaarten. Tamás Kádár werd het slachtoffer van een ordinaire schwalbe, Alfred Finnbogason kreeg zijn tweede bekeuring van het toernooi voor licht vasthouden, terwijl in de slotseconden Adám Lang dan juist weer ontsnapte aan een kaart voor veel opzichtiger vasthouden van diezelfde Finnbogason, nota bene in een kansrijke positie op de rand van het strafschopgebied.

Dat Karasev over het algemeen in dit duel de juiste beslissingen nam, levert hem – naar boven afgerond – nog net een voldoende op, maar het verschil met zijn eerste optreden was wel erg groot.

Nicola Rizzoli (Portugal-Oostenrijk) 8

Misschien is de situatie van Nicola Rizzoli het best te vergelijken met die van Björn Kuipers twee jaar geleden op het WK in Brazilië. Zeker een kanshebber op de eindstrijd, want de Italiaan behoort tot de beste arbiters op dit EK. Misschien is hij wel de beste. Dat de Italiaanse ploeg - waar eigenlijk geen grootse prestaties van verwacht werden - nu toch weer een kandidaat is om ver te komen, zit Rizzoli dwars. Net zoals Kuipers twee jaar geleden 'last' had van een plotseling winnend Oranje.

Rizzoli werkt een tweede keurige wedstrijd af. Iets minder overtuigend dan de eerste, omdat hij een tweetal buitelingen beloonde met een kansrijke vrije trap. Hij durft de verantwoordelijkheid bij zijn asisstenten te leggen en volgt hun advies blind op. Dat een van de asisstenten ten onrechte Cristiano Ronaldo een keer afvlagde voor buitenspel is dan een smetje.

Rizzoli leidt soeverein, straalt overtuiging uit en beweegt zich haast geruisloos door een wedstijd heen. De strafschop voor Cristiano Ronaldo was overduidelijk, net zoals zijn goal in buitenspelpositie. Het zou de scheidsrechtersbazen sieren als ze het aandurven Rizzoli lang in het toernooi te houden ongeacht de prestaties van de Italiaanse ploeg. Na de achtste finales wordt er een schifting gemaakt, maar als Italië sneuvelt in de kwartfinale zou het eeuwig zonde zijn geen beroep te kunnen doen op Rizzoli in de slotfase van het toernooi.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (2 duels)
2. Björn Kuipers 8,5
3. Felix Brych (Dui) 8,0
4. Mark Clattenburg 7,5 (2 duels)
5. Martin Atkinson (Eng) 7,5
  Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  William Collum (Sch) 7,5
8. Damir Skomina (Slv) 7,0
  Szyman Marciniak (Pol) 7,0
  Clément Turpin (Fra) 7,0
11. Milorad Mazic (Ser) 6,75 (2 duels)
  Sergej Karasev 6,75 (2 duels)
13. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
14. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
15. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
16. Cüneyt Cakir 5,75 (2 duels)
17. Pavel Kralovec (Tsj) 5,5
18. Carlos Velasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.