Kuipers' concurrent Clattenburg geniet terecht

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Kuipers' concurrent Clattenburg geniet terecht

En weer drie scheidsrechters die geen opzienbarende fouten maakten. Het arbiterskorps op het EK in Frankrijk is in vorm. Geen discussies over wel of niet buitenspel, geen rode kaarten en weinig penaltymomenten. Niet getest, gewoon afgedwongen of toch een beetje geluk? Dat er nog nauwelijks te betwisten beslissingen zijn geweest is een verademing. Onopvallend zijn en nauwelijks invloed hebben op het verloop van de wedstrijden is logischerwijs de ambitie van de scheidsrechters. De Brit Mark Clattenburg bevestigde een concurrent voor Björn Kuipers (donderdag voor het eerst in actie bij Duitsland-Polen) te zijn, de Pool Marciniak en de Serviër Mazic hielden ook keurig stand.

Szymon Marciniak (Spanje-Tsjechië) 7
Ook de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak is een debutant op een eindtoernooi. Hij is een van de arbiters van de nieuwe lichting en heeft met zijn 35 jaar nog heel wat jaren voor de boeg. Een mooie toekomst als scheidsrechter ligt in het verschiet. Marciniak floot in juni 2015 in Tsjechië de finale op het EK voor spelers onder 21 jaar tussen Zweden en Portugal. Drie van de zes arbiters op dat toernooi, waar ook Danny Makkelie actief was, zijn nu ook in Frankrijk actief. 

De jongere arbiters mogen van dichtbij de kunst bij de begin-veertigers afkijken en maken ondertussen een prima indruk. Bij Spanje-Tsjechië liet de Pool zien waarom zijn stijl de UEFA-bazen goed bevalt. Hij laat lekker spelen, fluit een wedstrijd niet dood en zorgt met zijn manier van leiden voor tempo in de wedstrijd. Pas na een uur trok hij de enige gele kaart van de wedstrijd. Dat is geen prestatie op zich, maar wel een verdienste. Een iets betere afstemming met de assistenten kan hem nog winst bezorgen. Een fluitist die in de toekomst grote wedstrijden zal gaan leiden.

Milorad Mazic (Ierland-Zweden) 6,5
De Serviër Milorad Mazic had tien minuten nodig om in de wedstrijd te komen. De eerste grove charges liet hij aan beide kanten onbestraft, aanvallende overtredingen zag hij door de vingers. In de loop van de wedstrijd herstelde de arbiter zich, al bleef hij moeite houden met de soms wat fysieke duels tussen de overenthousiaste Ieren en de wat houterige Zweden. Mazic leek soms te gokken in de harde duels. Zijn lachje en overtuigende manier van fluiten maakten er toch een kordaat optreden van. Mazic leek Zlatan Ibrahimovic uit te laten delen en te laten incasseren. Twee al-dan-niet strafschoppen gaf hij niet. Wel contact, maar te licht. Die beoordeling was te billijken. Mazic heeft het in zich een goede scheidsrechter te zijn, maar moet geconcentreerder aan een wedstrijd beginnen en optreden als de duels te fysiek worden.

Mark Clattenburg (België-Italië)  8
Twee Engelse arbiters zijn er actief op dit EK. Mark Clattenburg is de coming man, al is er binnen de Engelse bond ook een stroming die de wat degelijkere Martin Atkinson prefereert. Clattenburg is wat extraverter en dat roept voor- en tegenstanders op. Maar een geduchte concurrent van Björn Kuipers is hij zeker. De Engelsman leidde niet voor niets onlangs de Champions League-finale tussen de Madrileense grootmachten Real en Atlético. Inderdaad, dezelfde wedstrijd die Kuipers in 2014 leidde.

Voor Clattenburg was België-Italië pas zijn eerste optreden op een EK of WK, maar hij oogt alsof hij al jaren meeloopt. Glimlachend, puffend, pratend en met een grimas op het gezicht. Clattenburg geniet zichtbaar en had daar alle recht toe. Een prima optreden in een meeslepend voetbalgevecht. De Brit was opvallend snel dicht bij de bal te vinden en dat komt de geloofwaardigheid uiteraard ten goede. Een puike wedstrijd als begin, meer duels gaan zeker volgen. Kuipers moet hopen dat de UEFA hem eerst ervaring op wil laten doen op dit podium voordat hij een finale mag fluiten en er is natuurlijk een kans dat de Engelse nationale ploeg de kansen van Clattenburg gaat beïnvloeden.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 9,0
2. Mark Clattenburg (Eng) 8,0
3. Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  Martin Atkinson (Eng) 7,5
5. Viktor Kassai (Hon) 7,0
  Szymon Marciniak (Pol) 7
7. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
  Milorad Mazic (Ser) 6,5
9. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
10. Carlos Vellasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.