Uilenberg-adept en Feyenoord-Fransoos

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Uilenberg-adept en Feyenoord-Fransoos

De Turkse arbiter Cüneyt Çakir, een oogappel van ex-topscheidsrechter en huidig lid van de scheidsrechterscommissie van de UEFA Jaap Uilenberg, vergat recidivist Pepe te bestraffen en de Franse scheidsrechter Clément Turpin bleek niet meer die zelfingenomen pedante arbiter die we kenden van Feyenoord-AS Roma. Geen topprestaties, wel weer twee voldoendes. 

Clément Turpin (Oostenrijk-Hongarije)     7

Clément Turpin is in Nederland vooral bekend van het Europa League-duel tussen Feyenoord en AS Roma van februari vorig jaar. Die avond in De Kuip presenteerde de jonge Franse scheidsrechter zich als een nerveuze, pedante en arrogante man, die met zijn warrige optreden een fikse bijdrage leverde aan de tumultueuze sfeer op en rond het veld. Bij zijn EK-debuut had hij ook nog de pech de twee meest irritante ploegen van het toernooi tot nu toe te treffen.

Beide ploegen leken meer te hebben getraind op theatrale valpartijen en aanstellerij dan op technische vaardigheden, want de mooie acties, goede aanvallen en doelkansen waren op de vingers van een slechte houtzager te tellen. Turpin had over het algemeen vrij goed het oog in de duels, zoals hij ook terecht de Oostenrijkse gelijkmaker afkeurde na een forse overtreding van Aleksandar Dragovic. Die kreeg daarvoor – eveneens terecht – zijn tweede gele kaart.

Cüneyt Çakir (Portugal-IJsland)   6,5

Direct maar even toegeven dat een scheidsrechter die een wedstrijd moet fluiten waarin Pepe en Cristiano Ronaldo meedoen, niet te benijden is. De toneelspelers pur sang maken het een leidsman haast onmogelijk alles goed te doen. Jaap Uilenberg-adept Cüneyt Çakir had de pech dat hij met het Portugese duo te maken kreeg. De Turkse arbiter was niet van invloed op de uitslag en deed over het algemeen veel goede dingen, maar de vaak overdreven streng kijkende Çakir was slordig.

Voor rust gaf hij een paar keer ongelukkig geen voordeel, hij spaarde om onbegrijpelijke redenen Danilo Pereira nadat hij overduidelijk een bal wegtrapte en een forse overtreding van Aron Gunnarsson op Nani liet hij ook onbestraft. Toen Pepe na rust natrapte, leek Çakir daadkrachtig op te treden. Hij sprintte overtuigend richting het dreigende opstootje, maar liet Pepe wegkomen zonder kaart.

De smeekbedes van Ronaldo lieten hem niet onberoerd. In de slotfase floot hij hem volkomen ten onrechte af toen hij hoger reikte dan de IJslandse goalie Hannes Halldórsson. Het leek een persoonlijke afrekening met de vragende vedette.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 9,0
2. Mark Clattenburg (Eng) 8,0
3. Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  Martin Atkinson (Eng) 7,5
5. Viktor Kassai (Hon) 7,0
  Szymon Marciniak (Pol) 7,0
  Clément Turpin (Fra) 7,0
8. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
  Milorad Mazic (Ser) 6,5
  Cüneyt Çakir (Tur) 6,5
11. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
12. Carlos Vellasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.