Schoonheidsfoutjes Clattenburg, misser Mazic, lakse Kassai

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De derde treffer van Spanje was natuurlijk van een weergaloos niveau, maar de assistent van de Servische arbiter was zo onder de indruk van de steekpass van Andrés Iniesta dat hij vergat voor buitenspel te vlaggen. Een misser, maar niet beslissend en de enige grote fout van de Servische arbitrage.

De Engelsman Mark Clattenburg kende een lastige tweede wedstrijd, terwijl Viktor Kassai zelfs een onvoldoende scoorde in zijn tweede optreden. De stand in de groep D maakt Spanje-Kroatië beslissend voor de eerste plek. Een klusje voor Team Kuipers wellicht? Of wordt het toch Slowakije-Engeland?

Viktor Kassai (Italië-Zweden) 5

Een moeizame wedstrijd van de Hongaar Viktor Kassai. De Italianen en de Zweden maakten het hem ook niet makkelijk met hun vele theater. De provocaties gingen over en weer, juist oordelen of iets nu wel of niet gebeurde en wie er nu het eerst duwde was bijzonder lastig. En toch is de arbitrage daarvoor aangesteld.

Kassai liet te veel onbestraft en dat begon eigenlijk al na iets meer dan twee minuten toen Zlatan Ibrahimovic met de elleboog het gezicht van Giorgio Chiellini opzocht. Kassai liet het bij een vrije trap en een waarschuwing. Een kaart was op zijn plaats geweest. Een andere speler die hij spaarde was Daniele De Rossi. De middenvelder maakte een smerige overtreding op Ibrahimovic en had geluk. Te meer daar hij na rust wel een gele kaart ontving en dus vroegtijdig had moeten douchen.

Kassai had verder op moeten treden tegen John Guidetti, die bewust de Italiaanse verdedigers opzocht, en tegen Sebastian Larsson, die een beuk uitdeelde waardoor de ribben van opnieuw Chiellini gepijnigd werden. En toch hadden ook de Zweden reden tot klagen. In de blessuretijd durfde Kassai het niet aan de bal op de stip te leggen toen Leonardo Bonucci een Zweed bij het shirt pakte. Licht weliswaar, maar toch, het had gekund. Het optreden van Kassai was te laks en niet van het vereiste niveau.

Mark Clattenburg (Tsjechië-Kroatië) 7

Ruim een uur lang had Kroatië niets te vrezen van het machteloze Tsjechië, zoals ook Mark Clattenburg de wedstrijd in zijn zak had. Maar na het geblesseerd uitvallen van regisseur Luka Modric raakten de Kroaten – zowel die op het veld als sommigen daaromheen – de controle en de kluts kwijt en sloeg in Saint-Étienne onverwacht alsnog de vlam in de pan.

Ook Clattenburg ging in het laatste half uur enkele keren in de fout. Zo gaf hij de Tsjechische verdediger Tomás Sivok ten onrechte geel toen beroepsacteur Mario Mandzukic weer eens veinsde hard op zijn hoofd te zijn geraakt. De bekeuring voor de Kroaat Marcelo Brozovic, kort daarop, was twijfelachtig. Nadat de Engelse arbiter was genoodzaakt het duel enkele minuten stil te leggen doordat een stel zogenaamde supporters van Kroatië een regen aan vuurwerkfakkels op het veld had gegooid, pakte hij de draad weer op.

Want in de blessuretijd nam Clattenburg uitstekend waar dat Domagoj Vida om onbegrijpelijke reden de bal in eigen strafschopgebied wegsloeg. De bijbehorende penalty betekende de 2-2 eindstand. Daarna verzuimde de scheidsrechter van de laatste Champions League-finale nog wel de gefrustreerde Ivan Perisic geel te geven voor een forse overtreding. Kortom, een ruime voldoende voor Clattenburg, maar wel met enkele schoonheidsfoutjes.

Milorad Mazic (Spanje-Turkije) 7

Twee Zuid-Europese ploegen tegenover elkaar met een Zuid-Europese scheidsrechter; dat kon nog weleens een heet avondje worden in Nice. Al in de eerste minuut zag het daar ook naar uit, toen Sergio Ramos zijn eigen slippertje moest herstellen via een overtreding op Burak Yilmaz en weer eens een gele kaart aan zijn imposante verzameling kon toevoegen. Diezelfde Yilmaz ging acht minuten later op de bon, waarmee Milorad Mazic de toon had gezet.

De Servische arbiter hield daarna vrij eenvoudig de mediterrane gemoederen in bedwang, ook al doordat de Turken na de dubbele Spaanse uppercut in de 34ste en 37ste minuut eigenlijk al de handdoek gooiden. Kort na de rust ging echter een van Mazic' assistenten – zij hadden tot dan toe eveneens prima hun taak uitgevoerd – in de fout.

Hij was wellicht zó betoverd door de splijtende wonderpass van Andrés Iniesta dat hij prompt verzuimde Jordi Alba af te vlaggen voor buitenspel, waarna de linksback Álvaro Morata in staat stelde de eindstand vast te leggen met diens tweede treffer. Het was de eerste en meteen ook de laatste ingrijpende arbitrale misser van de avond, want daarna kabbelde de-wedstrijd-die-geen-wedstrijd-meer-was kalmpjes naar het einde.