Bilbao-boegbeeld Aduriz bezorgt Barça en Frenkie de Jong valse start

Reacties

Frenkie de Jong heeft in zijn eerste competitiewedstrijd met Barcelona direct verloren. Het lastige uitduel bij Athletic de Bilbao leek voor de Catalaanse grootmacht in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen, maar een weergaloze goal van de 38-jarige Aritz Aduriz zorgde voor een vreugde-explosie in San Mamés. Bovendien verloor Barcelona Luis Suárez met een kuitblessure.

Bilbao-boegbeeld Aduriz bezorgt Barça en Frenkie de Jong valse start
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
1 - 0
Barcelona
Barcelona

De Jong mocht op bezoek bij de Basken in de basis starten. Dat gold niet voor Sergio Busquets en Ivan Rakitic, de twee ervaren krachten zagen vanaf de kant hoe De Jong een middenveld vormde met Sergi Roberto en Carles Aleña. Lionel Messi zat nog niet bij de wedstrijdselectie van coach Ernesto Valverde.

De Jong merkte al snel hoe het er voor hem aan toe zal gaan in La Liga. Raul García had immers een duidelijke opdracht meegekregen; de Nederlander het leven zo zuur mogelijk maken. De opponent van de Oranje-international begon daar al in de eerste minuut mee door De Jong, zonder dat de bal in de buurt was, onderuit te kegelen.

De agressiviteit die in die vroege actie van García school, vertelde wel veel over de intenties van de thuisploeg. Bilbao was in het eerste kwartier dreigend en steeds was Iñaki Williams, die onlangs nog zijn toekomst aan Bilbao verbond, daar bij betrokken. Zo moest Barça-goalie Marc-André ter Stegen dus al vroeg aan de bak om de eerste tegentreffer van het seizoen te voorkomen.

Barcelona kwam naarmate het eerste bedrijf vorderde wel beter in het duel. Dat was overigens niet te danken aan Antoine Griezmann, die andere veelbesproken nieuweling. De Fransman viel, vooral in het begin, erg tegen. Het eerste échte wapenfeit van de bezoekers kwam op naam van Suárez, die de bal tegen de paal ramde.

Suárez
Die kans was ook direct een van de laatste acties van de Uruguayaan, want door een kuitblessure moest hij al na 37 minuten vervangen worden door Rafinha. Nog tijdens het duel werd de aanvaller naar het ziekenhuis vervoerd. Kort na nog een kans voor Bilbao raakte Barcelona opnieuw het aluminium, dit keer was het Rafinha die de lat raakte. Gescoord werd er voor rust niet.

Na rust zocht Barcelona meer en meer naar die bevrijdende treffer. Zo kreeg de ingevallen Rakitic, hij verving halverwege Aleña, een aardige kans. De Kroaat schoot over. Omdat Rafinha vervolgens ook een kans om zeep hielp, begon de tijd te dringen voor Barcelona.

Bilbao hield stand en deed méér. In de 88ste minuut mocht boegbeeld Aduriz invallen en een minuut later bracht hij met een halve omhaal alle thuisfans in vervoering. Na die weergaloze treffer slaagde Barcelona er immers niet meer in om een nederlaag te voorkomen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Druk
Al het wapengekletter op de transfermarkt ten spijt, Barcelona verloor dus direct. Zo zal al direct de druk op Valverde, toch al niet enorm geliefd bij de aanhang, toenemen. De vraag is ook direct hoe Valverde zijn middenveld de komende weken zal inrichten. Voor Aduriz is het een droombegin. De routinier kondigde onlangs aan dat dit dan toch echt zijn laatste seizoen is en veel mooier kan dat niet beginnen. 

Een uitgebreide analyse van het spel van Frenkie de Jong lees je hieronder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer F. de Jong
Meer over F. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.