Baskische Bomber Aduriz (38) is dan eindelijk ingehaald door de tijd

Reacties

Hij voelt zich op 38-jarige leeftijd nog altijd fit genoeg voor een nieuw seizoen profvoetbal, maar Aritz Aduriz zet er volgend jaar wel een punt achter. Dat heeft de aanvaller van Athletic Bilbao vrijdag laten weten.

Baskische Bomber Aduriz (38) is dan eindelijk ingehaald door de tijd

'Ik wil laten weten dat dit mijn laatste jaar wordt als prof', zei Aduriz, die in mei nog een nieuw eenjarig contract tekende, op een persconferentie. 'Ik zal het voetbal verlaten als dit seizoen erop zit. Het bezorgt me een speciaal gevoel dat ik dat kan doen bij Athletic', vertelde de Spaanse goalgetter, die lang over zijn besluit heeft nagedacht. 'Ik had dit besluit ook vorig jaar al kunnen nemen, maar door omstandigheden gaat het nu zo. Ik heb dit besluit weloverwogen genomen met mijn familie'.

Aduriz kende begin dit jaar een moeizame start van de tweede seizoenshelft door een knieblessure, die hem drie maanden aan de kant hield. Mede daardoor kwam de dertienvoudig international afgelopen seizoen maar tot twee goals in La Liga. Nu hoopt de kopsterke spits op een mooi laatste jaar. 'Om zelf te kiezen hoe en wanneer je stopt, is een voorrecht. Ik heb vrede met mezelf wegens alles wat ik heb gedaan. Ik zal mijn best blijven doen en proberen te presteren op mijn gebruikelijke niveau.'

Zorro
Als Aduriz het niveau aantikt dat hij eerder dit decennium nog haalde terwijl hij de dertig al ver was gepasseerd, belooft het nog een mooi laatste jaar te worden voor Bilbao. De Baskische spits was al 31 jaar oud toen hij in 2012 voor een paar miljoen overkwam van Valencia, maar kende na zijn terugkeer in San Mamés de beste periode van zijn loopbaan. Met 148 goals in 296 wedstrijden liet Zorro (vos) zien dat de tijd op hem maar geen vat kon krijgen, hoewel de jaren toch echt begonnen te tellen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aduriz kreeg de laatste jaren volop erkenning voor zijn scoringsdrift. In 2014/15 en 2015/16 won hij de Zarra Trofee als meest productieve Spanjaard in La Liga. Tijdens dat laatste seizoen, cijfermatig zijn beste met 36 treffers, was hij met tien goals bovendien topscorer van de Europa League. In het seizoen 2017/18 moest hij die titel delen met Ciro Immobile. In de gehele historie van het toernooi scoorden alleen Henrik Larsson (40 goals) en Klaas Jan Huntelaar vaker (34) dan de Bask (31, net als Radamel Falcao).

Sterren
Aduriz heeft in Bilbao inmiddels dan ook een legendarische status. In de clubhistorie van Athletic waren maar vijf spelers vaker trefzeker in de Primera División. Dat de sluwe vos uit San Sebastián op latere leeftijd nog bij de allerbeste doelpuntenmakers van Spanje hoorde, blijkt wel uit de lijst met topscorers sinds het seizoen 2012/13 (het jaar waarin hij terugkeerde bij Bilbao). Daarop troeven alleen met Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luiz Suárez, Antoine Griezmann en Karim Benzema alleen de allergrootste sterren hem af.

Dankzij zijn uitstekende timing en fluwelen eerste aanname was Aduriz in staat te schitteren op een leeftijd waarop andere voetballers al geneigd zijn te denken aan afbouwen of stoppen. De Bomber van Baskenland deed er na zijn dertigste verjaardag juist nog een schepje bovenop en groeide uit tot een van de meest gevreesde goalgetters van de Spaanse en Europese velden. Nu, op 38-jarige leeftijd, lijkt de tijd ook hem eindelijk te hebben ingehaald. Al zal het niemand meer verbazen als hij komend seizoen nog één keer schittert als vanouds.

Topscorers La Liga 2012-2019

Speler Club Duels Goals
Lionel Messi Barcelona 238 250
Cristiano Ronaldo Real Madrid 191 199
Luis Suárez Barcelona 163 131
Antoine Griezmann Sociedad/Atlético 249 120
Karim Benzema Real Madrid 218 104
Aritz Aduriz Athletic Bilbao 217 95
Iago Aspas Celta/Sevilla 178 89
Gareth Bale Real Madrid 155 78
Neymar Barcelona 123 68
Cristhian Stuani Espanyol/Girona 168 65
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.