Becker zit De Ligt en Gravenberch dwars met belangrijke goal

Bayern München heeft voor de tweede keer op rij punten verspeeld in de Bundesliga. De ploeg van trainer Julian Nagelsmann kwam zaterdag niet voorbij 1. FC Union Berlin, waar Sheraldo Becker opnieuw belangrijk was met een doelpunt. SC Freiburg is door de misstap van Bayern de nieuwe koploper.

Union Berlin
1 - 1
Bayern München

Zowel Union als Bayern kon zaterdag bij winst de koppositie pakken in de Bundesliga. De club uit Berlijn begon uitstekend aan het seizoen en liet in de eerste vier duels alleen punten liggen tegen FSV Mainz 05 (0-0). Bayern, met Matthijs de Ligt in de basis, verspeelde een week geleden voor het eerst punten in de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui begonnen op de bank in Berlijn.

Bayern was gewaarschuwd voor het goed begonnen Union, maar kwam wel al vroeg op achterstand. Sheraldo Becker was voor zaterdag al in topvorm met vier goals en twee assists en daar kwam tegen Bayern een vijfde doelpunt bij. De international van Suriname anticipeerde goed op een vrije trap van Christopher Trimmel en volleerde raak in de verre hoek.

Helaas voor Becker hield Union de voorsprong nog geen drie minuten vast. Na een hoekschop voor Bayern had de thuisploeg moeite om de bal weg te krijgen en na enkele mislukte pogingen kwam de bal terecht bij Joshua Kimmich, die uithaalde en met een lage schuiver voor de gelijkmaker zorgde. Bayern hoopte daarna voor de 1-2 te gaan, maar Union zorgde ervoor dat de bezoekers nauwelijks tot schoten tussen de palen kwamen. Leroy Sané liet keeper Frederik Rønnow wel in actie komen met een goede poging.

In de tweede helft kreeg Sadio Mané de grootste kans voor Bayern, maar zijn inzet was niet scherp genoeg. Aan de andere kant was Jamie Leweling dicht bij de 2-1 voor Union, maar keeper Manuel Neuer lag in de weg in de korte hoek. Op dat moment stond Gravenberch in het veld. De middenvelder was na een uur in de ploeg gekomen voor Kimmich. Leweling was toen ingevallen voor Becker, die er duidelijk niet blij mee was dat hij naar de kant werd gehaald. Bayern kreeg daarna nog een grote kans via Alphonso Davies, maar ook die ging er niet in. Zo eindigde het in 1-1 en staat niet Union of Bayern, maar SC Freiburg bovenaan.

Bayer Leverkusen
2 - 3
SC Freiburg
SC Freiburg

Mark Flekken werd vrijdag weer opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal en beleefde een dag later een rollercoasterwedstrijd bij Bayer Leverkusen. De doelman van SC Freiburg was na een kwartier kansloos bij de inzet van Karim Demirbay, die van dichtbij raak schoot, maar in de tweede helft draaiden de bezoekers de rollen snel om. Eerst kopte Matthias Ginter raak uit een corner, drie minuten later strafte Michael Gregoritsch gestuntel in de Leverkusen-defensie af.

Leverkusen moest opnieuw beginnen en kwam op gelijke hoogte via Patrik Schick, die werd gevonden door de invallende debutant Callum Hudson-Odoi (gehuurd van Chelsea) en Flekken klopte met een kopbal. Freiburg herstelde zich snel van deze domper en invaller Ritsu Doan werd met de 2-3 de matchwinner. De van PSV overgekomen Japanner stond bij een hoekschop op de juiste plek en tikte binnen. Voor Doan was het zijn tweede doelpunt van dit seizoen.

Bij Leverkusen stonden Jeremie Frimpong en Daley Sinkgraven in de basis. Laatstgenoemde maakte twaalf minuten voor tijd plek voor Timothy Fosu-Mensah. Mitchel Bakker was er vanwege een schorsing niet bij.

VfL Wolfsburg
2 - 4
1. FC Köln
1. FC Köln

Micky van de Ven is dit seizoen een vaste basisspeler bij VfL Wolfsburg en deed ook in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln negentig minuten mee. Een pijnlijke thuisnederlaag kon hij echter niet voorkomen. Köln stond halverwege al op een 1-3 voorsprong, dankzij doelpunten van Dejan Ljubicic, Paulo Otavio (eigen goal) en Florian Kainz (strafschop), en trok de zege na rust over de streep. Namens Wolfsburg maakte spits Lukas Nmecha beide doelpunten, de 1-0 en de 2-3. Sargis Adamyan was voor Köln de man van de 2-4.

VfB Stuttgart
1 - 1
Schalke 04
Schalke 04

Sepp van den Berg werd deze week door Liverpool verhuurd aan Schalke 04 en begon zaterdag tegen VfB Stuttgart direct in de basis. Ook Thomas Ouwejan mocht starten bij Schalke, maar de linksback liet zich halverwege vanwege pijn aan zijn kuit vervangen. Op dat moment stond de eindstand al op het bord: drie minuten na de openingstreffer van Chris Fuhrich had Simon Terodde de score terug in evenwicht getrokken. Stuttgart eindigde met tien man omdat Josha Vagnoman na ruim een uur zijn tweede gele kaart kreeg.

VfL Bochum
VfL Bochum
0 - 2
Werder Bremen

VfL Bochum staat ook na vijf wedstrijden nog op nul punten. De hekkensluiter ging zaterdag onderuit door late doelpunten van Niclas Füllkrug, die drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd succesvol was met een kopbal en in blessuretijd een strafschop benutte. Bochum, dat twee doelpunten afgekeurd zag worden door de VAR, blijft daardoor wachten op het eerste succesje.