Leverkusen kan volgende week kampioen worden na nieuwe uitglijder Bayern

Bayer Leverkusen kan volgende week een historisch kampioenschap in de Bundesliga veiligstellen. De ploeg van Xabi Alonso won zaterdag zelf bij Union Berlin, terwijl achtervolger Bayern München alles uit handen gaf tegen FC Heidenheim.

Heidenheim
Heidenheim
3 - 2
Bayern München

Bayern gaf de titelstrijd een week geleden al op na de nederlaag in Der Klassiker tegen Borussia Dortmund (0-2). Het was de volgende dreun voor de ploeg van Thomas Tuchel, die zondag op bezoek bij Heidenheim de kans kreeg op eerherstel. Dat leek ook te lukken toen Harry Kane op aangeven van Serge Gnabry de score opende met zijn 32ste competitietreffer. Gnabry tekende even later zelf voor de 0-2 met een strakke kopbal.

Niets aan de hand voor Bayern dus. Op basis van de eerste helft was Bundesliga-debutant Heidenheim bezig aan een kansloze missie, maar de club koerst niet voor niets af op handhaving en liet na de rust iets anders zien. Sterker nog: binnen een minuut knokte Heidenheim zich terug. Zowel de 1-2 als de 2-2 viel in de 51ste minuut. Eerst rondde Kevin Sessa af na een dieptepass van Marvin Pieringer en vervolgens tikte Tim Kleindienst binnen uit een voorzet van Jan-Niklas Beste.

De middag was daarna nog niet historisch genoeg voor Heidenheim. Bayern had het in de tweede helft niet meer en de wedstrijd was een stuk gelijkwaardiger dan voor de rust. Twaalf minuten voor het einde klopte Heidenheim Bayern opnieuw met een pass achter de defensie. Pieringer werd bereikt en vond Kleindienst, die met een schuiver zijn tweede goal maakte en de thuisploeg op 3-2 zette. Daar bleef het bij en zo boekte Heidenheim een heroïsche overwinning.

Union Berlin
0 - 1
Bayer Leverkusen

Leverkusen reisde per platte kar af naar Berlijn en boekte daar de 24ste overwinning van het seizoen. Union Berlin moest eraan geloven en Robin Gosens had daar een schlemielige hoofdrol in. De verdediger met een verleden in de Eredivisie pakte na negen minuten geel en kreeg vlak voor rust zijn tweede prent. Even later ging de bal op de stip voor Leverkusen en schoot Florian Wirtz raak. Tegen tien man kwam Leverkusen nauwelijks in de problemen.

Het bleef bij 0-1 en dat was voor Leverkusen genoeg. Omdat achtervolger Bayern voor de tweede keer op rij verloor, heeft de ploeg van Xabi Alonso nu zestien (!) punten meer dan Der Rekordmeister. Als dat verschil volgend weekend minimaal net zo groot blijft, kroont Leverkusen zich dan al voor het eerst in de clubgeschiedenis tot kampioen van Duitsland.

RB Leipzig

RB Leipzig deed in de strijd om de vierde plaats en een Champions League-ticket goede zaken bij SC Freiburg. Met Xavi Simons in de basis waren Die Roten Bullen al na één helft klaar met de thuisploeg. Openda was de grote man bij Leipzig. Na twee minuten was hij de aangever bij de openingsgoal van Amadou Haidara en daarna vond de Belg zelf twee keer het net. De voormalig Vitesse-spits schoot eerst binnen het strafschopgebied raak en profiteerde daarna van gestuntel van verdediger Yannik Keitel.

Net daarvoor kreeg Freiburg een grote kans om de aansluitingstreffer te maken: Lucas Holer schoot de bal bij een penalty hard onderkant lat. Openda maakte zijn twintigste en 21ste doelpunt van dit Bundesliga-seizoen. Tien minuten na de pauze was de Belg opnieuw betrokken bij een goal van de bezoekers. Openda bracht Benjamin Sesko in stelling bij de 0-4. De aanvaller volgt daarmee het voorbeeld van Kane door in zijn debuutseizoen in Duitsland minimaal twintig treffers te maken. De laatste keer dat twee Bundesliga-debutanten zo vaak scoorden was in het seizoen 1963/64: Uwe Seeler (HSV, dertig doelpunten) en Timo Konietzka (Borussia Dortmund, twintig goals). Vincenzo Grifo bepaalde de eindstand na een klein uur op 1-4.

FSV Mainz 05
4 - 0
Darmstadt 98

Sepp van den Berg boekte met FSV Mainz 05 een cruciale zege om uitzicht te houden op lijfsbehoud in de Bundesliga. Mainz kwam in de eerste helft op voorsprong via Andreas Hanche-Olsen en na een uur was Brajan Gruda trefzeker. In de slotfase maakte Jae-Sung Lee de 3-0 en 4-0 voor de thuisploeg. Mainz komt door de overwinning op vijf punten van de nummers veertien en vijftien VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach, die nog een duel tegoed hebben.