Barcelona geeft Setién met overtuigende zege en vijf goals reden tot lachen

Barcelona is donderdagavond eenvoudig doorgedrongen tot de laatste acht in het toernooi om de Copa del Rey. Op eigen veld wonnen de Catalanen eenvoudig van Leganés, dat de tegenstander geen strobreed in de weg legde.

Barcelona
Barcelona
5 - 0
Leganés
Leganés

De kwartfinaleplaats voor Barcelona is een opsteker voor trainer Quique Setién, die twee weken geleden het roer in handen kreeg. Na zijn komst won de club krap van Granada en (voor de beker) van Ibiza, maar oogde het ideeënloos in de verloren ontmoeting met Valencia. Een slecht resultaat tegen Leganés zou de druk verder opvoeren, maar voor rust stelde Barcelona al orde op zaken.

Al in de vierde minuut brak Antoine Griezmann de wedstrijd open. Na een slimme steekpass van Lionel Messi drong Nelson Semedo aan de rechterkant het strafschopgebied binnen en legde hij terug op Griezmann, die met links aannam en daarna meteen met rechts binnenschoot. Anderhalve week geleden nam de Fransman ook al beide goals voor zijn rekening op en tegen Ibiza.

Barcelona kwam na de openingstreffer nauwelijks in de problemen en liep na bijna een halfuur uit naar 2-0. Messi plaatste een hoekschop vanaf de rechterkant voor het doel, waar Clément Lenglet vóór tegenstander Martin Braithwaite kwam en raak kopte.

Leganés, dat in november nog lang standhield tegen Barcelona in de competitie, slaagde er nauwelijks in een vuist te maken in Camp Nou. De club raakte twee weken geleden aanvaller Youssef En-Nesyri kwijt aan Sevilla en slaagde er donderdag niet in Barcelona langdurig onder druk te zetten. Sterker nog: na bijna een uur spelen leverde een versnelling van Messi de 3-0 op voor Barcelona.

De Argentijn kreeg een prima pass van Frenkie de Jong, maakte meters en probeerde het vervolgens tussen een kluwen van tegenstanders. Hij zag zijn inzet met wat geluk binnengaan, via een vijandelijk been.

Daarna was het de beurt aan Arthur. Bij een uitbraak in het laatste kwartier stuitte Ansu Fati op de doelman en werd de rebound van Messi gekeerd door een verdediger, maar kreeg Arthur de bal in derde instantie over de lijn. Messi nam vervolgens Barcelona's vijfde en laatste goal op zich. Hij snelde weg op een pass van Ivan Rakitic, liep de keeper voorbij en schoot met links binnen.

Daarna kon Barcelona kalm toewerken naar het einde van de wedstrijd, met De Jong tot de laatste minuut binnen de lijnen. Zondag wacht de volgende wedstrijd, een ontmoeting met Levante in La Liga.