De Spaanse trainer die bijna alle clubs aan het draaien krijgt

Reacties

Met een vertraging van twaalf maanden staan Athletic de Bilbao en Real Sociedad zaterdag eindelijk tegenover elkaar in de Spaanse bekerfinale. Het affiche geeft de bijna overal succesvolle trainer Marcelino de kans een lange neus te maken naar Valencia-eigenaar Peter Lim.

De Spaanse trainer die bijna alle clubs aan het draaien krijgt
© Pro Shots
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
0 - 1
Real Sociedad
Real Sociedad

Op 25 mei 2019 verwierf Marcelino definitief een plaats in het pantheon der Valencia-iconen door Los Che naar de eindzege te loodsen in het toernooi om de Copa del Rey-toernooi. Barcelona ging met 2-1 ten onder in Sevilla.

Merkwaardig genoeg krijgt de 55-jarige tacticus een kleine twee jaar later de kans om deze titel te verdedigen, maar dan met Athletic de Bilbao. Het zou niet eens zijn eerste trofee zijn in dienst van de Basken, aangezien hij in januari z'n nieuwe werkgever al naar de Super Copa-eindwinst leidde, weer na een triomf tegen Barcelona. Nu wacht streekrivaal Real Sociedad in een bekerfinale die eigenlijk vorig jaar april al had moeten worden gespeeld, maar door de coronapandemie werd uitgesteld.

Diep dal
Wat voor weinig trainers geldt, is op Marcelino zeker wel van toepassing: hij is in principe een garantie voor succes. De oud-prof zette anderhalf decennium terug het bescheiden Recreativo Huelva op de kaart door eerst promotie naar La Liga af te dwingen en zich vervolgens overtuigend te handhaven. Daarna gidste hij Racing Santander naar een UEFA Cup-ticket en slaagde hij erin promotie af te dwingen met Real Zaragoza. Allemaal clubs die na Marcelino's vertrek door een diep dal gingen.

Eigenlijk leverde Marcelino alleen niet bij Sevilla, waar hij in 2012 werd ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten. De oefenmeester herpakte zich bij Villarreal, al eindigde dat succesvolle dienstverband in mineur. Wegens een hoogoplopend conflict met het bestuur besloten beide partijen in 2016, vlak voor de seizoenstart, uit elkaar te gaan. Marcelino is geen type dat in zulke situaties 'ja en amen zegt' en meebuigt met de clubleiding.

Het maakte zijn keuze voor Valencia in 2017 zo verrassend, aangezien bij die club de bemoeizuchtige Lim het voor het zeggen heeft. De zakenman uit Singapore liet Marcelino aanvankelijk zijn gang gaan, een vertrouwen dat de oefenmeester terugbetaalde door Valencia naar twee achtereenvolgende Champions League-tickets te leiden.

Marcelino juicht na het veroveren van de Copa del Rey met Valencia.
© Pro Shots
Marcelino juicht na het veroveren van de Copa del Rey met Valencia.

Aan het eind van het seizoen 2018/19 lekte echter uit dat Lim er niet zo blij mee was dat Marcelino een topprioriteit maakte van het bekertoernooi. Liever zou de eigenaar hebben gezien dat Valencia alle pijlen op La Liga richtte in plaats van met een moordend schema het lucratieve Champions League-ticket op het spel te zetten. Toen Marcelino in de zomer van 2019 ook nog publiekelijk zijn teleurstelling uitsprak over het gebrek aan transferactie besloot Lim de samenwerking te beëindigen.

Stabieler
Marcelino werd vervolgens ruim een jaar lang met zo'n beetje elke trainersvacature in Spanje in verband gebracht, totdat Bilbao enkele maanden terug toesloeg. De Basken hadden net het vertrouwen opgezegd in Gaizka Garitano, die zijn ploeg op de negende plaats achterliet. Dat staan de Basken door een reeks gelijke spelen nu nog steeds, maar Marcelino heeft de ploeg vooral stabieler gemaakt.

De trainer heeft zijn geliefde compacte 4-4-2 weer uit de kast gehaald. Zodra Bilbao de bal verliest en hem niet meteen kan heroveren, wordt massaal teruggezakt. Met Raúl García en Iñaki Williams beschikt Marcelino over twee aanvallers die uitstekend de ruimtes kunnen bespelen en in staat zijn te anticiperen op bewegingen van ploeggenoten.

De spelers van Bilbao spreken vol lof over het werk van Marcelino, die in zijn eerste kwartaal in het Baskenland misschien wel drie prijzen kan veroveren. In april wordt namelijk niet alleen de bekerfinale van 2020, maar ook die van 2021 betwist, tegen Barcelona.

Copa del Rey-winnaars deze eeuw

Jaar Winnaar
2000 Espanyol
2001 Real Zaragoza
2002 Deportivo La Coruña
2003 Real Mallorca
2004 Real Zaragoza
2005 Real Betis
2006 Espanyol
2007 Sevilla
2008 Valencia
2009 Barcelona
2010 Sevilla
2011 Real Madrid
2012 Barcelona
2013 Atlético Madrid
2014 Real Madrid
2015 Barcelona
2016 Barcelona
2017 Barcelona
2018 Barcelona
2019 Valencia
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Athletic Bilbao
Meer over Athletic Bilbao
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.