Ajax sinds 'De Graafschap-trauma' foutloos tegen promovendi

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Woensdag staan er liefst vier wedstrijden op het menu. Ajax probeert de koppositie te veroveren op bezoek bij FC Emmen.

Ajax sinds 'De Graafschap-trauma' foutloos tegen promovendi

VVV-Venlo - FC Utrecht

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel

• VVV-Venlo is zo goed als zeker van handhaving en mag misschien nog hopen op deelname aan de Europese play-offs. Daarover gesproken: FC Utrecht lijkt zo'n play-offticket niet meer mis te kunnen lopen. De Domstedelingen versloegen zondag Feyenoord met 3-2.

• Peniel Mlapa is in deze eeuw pas de tweede speler van VVV-Venlo die vaker dan tien keer tot scoren komt in een Eredivisie-seizoen. De in Togo geboren aanvaller staat op elf goals, net zoveel als Ruud Boymans in 2010/11.

• Na 27 speelrondes heeft FC Utrecht vier punten minder dan vorig seizoen. Destijds stonden de Domstedelingen vierde, nu vijfde.

VVV-Venlo speelde zondag gelijk bij NAC Breda.

Sinds de aanstelling van Dick Advocaat in september veroverde FC Utrecht 38 punten. Alleen Ajax, PSV (beide 52) en AZ (42) presteerden beter in deze periode.

• FC Utrecht zegevierde in zijn laatste drie uitwedstrijden en kan pas voor de tweede keer in de clubhistorie vier keer op rij winnen buitenshuis. Eerder kregen de Domstedelingen dat voor elkaar in 1971.

VVV-Venlo verloor zijn laatste twaalf Eredivisie-duels met een club die op dat moment hoger op de ranglijst stond. De laatste keer dat in een dergelijke wedstrijd een punt werd veroverd, was op 4 maart 2018 tegen PEC Zwolle (1-1).

FC Utrecht rekende tijdens de voorbije speelronde af met Feyenoord.

Historie

• Voor de zestiende keer staat VVV-Venlo - FC Utrecht op de rol in de Eredivisie. De thuisploeg sleepte vijf keer een overwinning uit het vuur en de bezoekers hadden zeven keer succes.

In het seizoen 1988/89 boekte VVV-Venlo voor het laatst een zege op FC Utrecht in Eredivisie-verband. Het werd 2-1 door goals van René Eijer en Gerrie Slagboom. Voor de bezoekers trof Erik Willaarts doel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2009/10 0-1
2010/11 1-2
2011/12 0-0
2012/13 1-3
2016/17 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - NAC Breda

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Excelsior leed zaterdag een zeer pijnlijke nederlaag bij SC Heerenveen: de Friezen sloegen bij het scheiden van de markt toe. Daardoor zijn de zorgen nog steeds groot in Kralingen. NAC Breda speelde zondag bij het debuut van trainer Ruud Brood gelijk tegen VVV-Venlo, een punt waar de hekkensluiter niet veel mee opschoot.

• In zijn laatste vijf Eredivisie-duels trof Excelsior geen doel. In het voorjaar van 1976 overkwam dit de Kralingers voor het laatst.

• Slechts twee puntjes veroverde NAC Breda tot nu toe in uitwedstrijden. Alle andere Eredivisie-clubs triomfeerden dit seizoen minimaal twee keer buitenshuis.

Excelsior ging zaterdag in extremis onderuit bij SC Heerenveen.

• NAC Breda wacht inmiddels al tien Eredivisie-duels op een overwinning. De laatste keer dat de Brabanders elf keer achtereen verstoken bleven van een driepunter was in 2014, toen er zelfs veertien keer op rij geen zege werd geboekt.

• Een bijzonder feitje is dat Excelsior sinds de jaarwisseling nog geen enkele keer scoorde in de eerste helft van een competitieduel.

• Dit is een duel tussen de enige teams die na 27 speelrondes minder dan honderd schoten hadden genoteerd. Excelsior noteerde er tot nu toe 88, vijf meer dan NAC Breda.

Historie

• Zes thuiszeges, vier gelijke spelen en zes overwinningen voor de bezoekers: Excelsior en NAC Breda houden elkaar in historisch opzicht keurig in evenwicht als het gaat om Eredivisie-ontmoetingen in Kralingen.

De voorbije twee edities eindigden in 0-0. Het laatste Eredivisie-affiche dat drie keer op rij doelpuntloos eindigde, was FC Utrecht - Feyenoord begin jaren negentig (zelfs vier keer achter elkaar 0-0).

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-3
2010/11 1-3
2011/12 3-0
2014/15 0-0
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - ADO Den Haag

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

Een cruciaal duel voor Fortuna Sittard, dat de afgelopen maanden langzaam is weggezakt op de ranglijst. Afgelopen weekeinde ging de promovendus nipt onderuit bij Willem II, dat liefst drie strafschoppen kreeg én benutte. ADO Den Haag veroverde een punt tegen Vitesse en is ook nog zeker niet veilig.

• De laatste vijf competitiegoals van Fortuna Sittard kwamen allemaal voort uit dodespelmomenten. Van de vijftien doelpunten die de Limburgers daarvoor produceerden, viel er slechts één uit een standaardsituatie.

ADO Den Haag zegevierde niet in zijn laatste vijf Eredivisie-duels (twee overwinningen en drie nederlagen). Sinds de aanstelling van Fons Groenendijk begin 2017 zette de residentieclub niet zo'n matige serie neer.

Fortuna Sittard stond met lege handen na het duel met Willem II.

Van alle Eredivisie-teams kreeg Fortuna Sittard in 2019 de meeste goals (34) en schoten (180) om de oren. Negentien procent van de doelpogingen van de tegenstander mondde uit in een doelpunt, bij geen club ligt dit percentage zo hoog.

Fortuna Sittard en ADO Den Haag verloren deze competitie beide al veertien punten in wedstrijden waarin ze op voorsprong kwamen. Bij aanvang van deze speelronde lag dit aantal alleen hoger bij AZ (achttien) en SC Heerenveen (zeventien).

• ADO Den Haag is de club die dit seizoen de meeste treffers incasseert met inzetten van buiten het zestienmetergebied, liefst twaalf.

Met Lex Immers als uitblinker speelde ADO Den Haag gelijk tegen Vitesse.

Historie

• Voor de achtste keer fungeert Fortuna Sittard als gastheer van ADO Den Haag op Eredivisie-niveau. De Limburgers triomfeerden vier keer en de bezoekers waren alleen in 1991 succesvol.

ADO Den Haag is zonder verliesbeurt in zijn laatste zes duels met Fortuna Sittard in alle competities. De laatste nederlagen dateren van het seizoen 1994/95 in de Eerste Divisie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
1986/87 4-0
1987/88 2-1
1989/90 2-1
1990/91 3-1
1991/92 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - Ajax

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Deze clubs hielden een heel ander gevoel over aan afgelopen weekeinde. FC Emmen verloor kansloos bij PEC Zwolle, waarmee de zwakke serie werd voortgezet. Ajax blies de titelstrijd nieuw leven in door PSV te verslaan. Bij een zege op FC Emmen komen de Amsterdammers na dik 1.050 dagen weer aan kop.

• FC Emmen incasseerde dit Eredivisie-seizoen al dertig goals in de eerste helft. Bij de start van deze speelronde was dat het hoogste aantal van alle clubs.

FC Emmen verloor afgelopen weekeinde bij PEC Zwolle.

Nog slechts negen goals scheiden Ajax van de magische grens van honderd competitiegoals in één jaargang. De laatste Eredivisie-club die dit bereikte was PSV in 2012/13 (103 treffers).

Sinds de jaarwisseling verspeelde Ajax al negen punten in Eredivisie-uitwedstrijden. Dat zijn er nog maar twee minder dan in heel 2018.

Ajax rekende af met PSV.

FC Emmen hield in zijn laatste vijftien Eredivisie-duels geen enkele keer de nul. Geen enkele andere club in de hoogste afdeling is bezig aan zo'n zwakke serie op dit vlak.

• Dusan Tadic (twintig goals en acht assists) is de eerste Ajax-speler met 28 goals of assists in een Eredivisie-seizoen sinds Arek Milik in 2015/16 (ook 28).

'Ook stunt tegen Ajax niet voor te stellen voor FC Emmen in deze vorm'

Historie

• Slechts eenmaal eerder ontmoetten Ajax en FC Emmen elkaar in een officieel duel. Uiteraard was dat aan het begin van dit seizoen, de 5-0 voor de Amsterdammers.

'Opluchting bij Mazraoui en Onana na waanzinnige week Neres'

• Ajax zette zijn laatste twaalf competitieduels met een promovendus in winst om en noteerde in die wedstrijden een doelsaldo van 48-4. Op 8 mei 2016 liepen de Amsterdammers voor het laatst averij op tegen een promovendus: de 1-1 bij De Graafschap. Het kostte Ajax zoals bekend de landstitel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.