Ruud Brood heeft in zijn eerste duel als hoofdtrainer van NAC Breda een punt gepakt. De Brabanders speelden gelijk tegen VVV-Venlo.

NAC Breda
1 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

De hand van Brood werd in Breda direct zichtbaar. De 56-jarige trainer gooide zijn elftal volledig om. Ten opzichte van de vorige wedstrijd van NAC - de 0-4 nederlaag tegen FC Utrecht, de laatste wedstrijd onder Mitchell van der Gaag - verschenen er vijf nieuwe gezichten aan de aftrap: Greg Leigh, Mounir El Allouchi, Gervane Kastaneer, Anouar Kali en Giovanni Korte. Bovendien wisselde NAC van een 5-3-2-systeem naar 4-3-3.

NAC begon met frisse moed aan de wedstrijd tegen VVV en kreeg in de eerste tien minuten al twee flinke kansen op de openingstreffer. Spits Mitchell te Vrede raakte de bovenkant van de lat, terwijl Korte op VVV-doelman Lars Unnerstall stuitte. In de veertiende minuut ging het echter helemaal mis. Pele van Anholt schatte een lange bal van de bezoekers helemaal verkeerd in en liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven door spits Peniel Mlapa. De boomlange aanvaller kon zo alleen door op de keeper en zijn elfde Eredivisie-treffer van het seizoen binnenschuiven: 0-1.

Na die domper bleek maar weer eens dat het vertrouwen broos is in Breda. Van de onbevangen aanvalslust was plotseling werkelijk niets meer over bij NAC. Pas tien minuten na rust werd de thuisploeg voor het eerst weer gevaarlijk. Te Vrede had de bal van heel dichtbij voor het inkoppen, maar Unnerstall redde met een indrukwekkende reflex.

Ruud Brood speelde van 1990 tot 1998 voor NAC en was tot en met 2004 assistent-trainer in Breda.

In de 66ste minuut was het dan eindelijk raak voor NAC. Ramon Pascal Lundqvist slingerde de bal voor uit een vrije trap en Leigh kopte hem knap richting de verre hoek. Deze keer had Unnerstall geen antwoord; de bal viel via de binnenkant van de paal binnen: 1-1. Even leek het nog mooier te worden voor de gastheren. Arbiter Edwin van de Graaf gaf NAC een strafschop na vermeend contact tussen Ralf Seuntjens en Mounir El Allouchi, maar na inmenging van de VAR ging het feest niet door.

Rode kaart
In plaats daarvan kreeg El Allouchi geel voor een schwalbe. Dat bleek even later een dure kaart. El Allouchi ging er wat onbeholpen in en kreeg binnen drie minuten zijn tweede geel. NAC moest de laatste tien minuten zodoende door met tien man. Brood ging evengoed voor de winst en bracht spits Sydney Van Hooijdonk in voor Van Anholt, maar ook de jonge invaller kon geen winnende treffer forceren.

Aan de andere kant kreeg VVV in de slotfase ook nog kansen, maar het bleef bij 1-1 in Breda. NAC loopt daardoor een puntje in op De Graafschap, dat zaterdag onderuit ging tegen Heracles Almelo. Het gat bedraagt met nog zeven duels te gaan nog altijd zeven punten. VVV blijft de nummer elf van de Eredivisie.