Ajax vergooit titel door misstap tegen De Graafschap

Ajax heeft uit tegen De Graafschap het kampioenschap verspeeld. Na een doelpunt van Bryan Smeets ging het helemaal mis voor Ajax: 1-1. Door het gelijkspel van Ajax heeft PSV, dat wél won bij PEC Zwolle, de titel gepakt.

In de 55ste minuut verdween de Amsterdamse feeststemming in Doetinchem plots als sneeuw voor de zon. Na een snelle uitbraak bood Youssef El Jebli ploeggenoot Bryan Smeets een vrije schotkans op de rand van het strafschopgebied. Smeets had nog niet eerder gescoord voor De Graafschap, maar dit keer had hij het vizier bijzonder goed op scherp staan en passeerde hij Jasper Cillessen met een geplaatst schot.

Ajax beleefde in de tien minuten voor die treffer juist zijn beste fase. Het was slechts aan De Graafschap-doelman Hidde Jurjus te danken dat de Amsterdammers dat niet tot uiting brachten in de score. Jurjus keerde een schot van Nemanja Gudelj en een kopbal van Joël Veltman, terwijl het spits Arek Milik aan controle ontbrak toen Thulani Serero de bal tegen hem aanschoot.

In de eerste helft waren de beste kansen ook al voor Ajax geweest. Dat leverde in de zestiende minuut via een geplaatst schot van Amin Younes een doelpunt op. De Duitse vleugelaanvaller schoot raak op aangeven van Vaclav Cerny. Een minuut eerder was een treffer van Younes nog afgekeurd wegens buitenspel. Milik en Younes lieten vervolgens na om Ajax voor rust verder afstand te laten nemen.

Na de 1-1 van Smeets werd de onrust zichtbaar in het spel van Ajax. Trainer Frank de Boer bracht met Jairo Riedewald, Anwar El Ghazi en Viktor Fischer drie verse krachten, maar door opportunistisch te spelen werd De Graafschap in feite in de kaart gespeeld. De Boer besloot in de slotfase ook zijn laatste troef uit te spelen door verdediger Mike van der Hoorn als stormram naar voren te sturen.

Dit offensief leverde Ajax kansen op om alsnog de titel te grijpen. El Ghazi maaide echter uit kansrijke positie over de bal en een schot van uitblinker Younes werd geblokt. Aan de andere kant hield Cillessen de hoop levend door als winnaar uit de strijd te komen in een direct gevecht met Smeets. De reflex mocht uiteindelijk niet baten, want een late goal bleef uit voor Ajax.

De Amsterdammers zien door de misstap in Doetinchem de kampioensdroom op pijnlijke wijze uiteenspatten. Het is namelijk PSV dat door een 3-1 overwining bij PEC Zwolle de schaal omhoog mag houden.