Willem II-parel Isak schrijft geschiedenis bij winst op Fortuna

Alexander Isak schreef zaterdagavond Eredivisie-geschiedenis. De Zweedse aanvaller van Willem II maakte een hattrick door drie penalty's te benutten. Het leverde Willem II bovendien drie punten op in het thuisduel met Fortuna Sittard.

Willem II
Willem II
3 - 2
Fortuna Sittard

Voor het eerst sinds 6 april 2002 reisde Fortuna Sittard voor een Eredivisie-wedstrijd af naar het Koning Willem II Stadion. Het publiek in Tilburg verheugde zich op veel spektakel, aangezien het onderlinge treffen eerder dit seizoen in Sittard in een waar doelpuntenfestijn (4-4) eindigde.

In Tilburg werd het publiek het eerste halfuur niet verwend. Kansen waren spaarzaam en het tempo was laag. In het laatste kwartier van het eerste bedrijf brandde de wedstrijd echter volledig los. De twintigjarige Nieuw-Zeelandse doelman Michael Woud debuteerde bij Willem II door afwezigheid van de geblesseerde Timon Wellenreuther en beleefde geen gelukkig debuut. Na een vrije trap van Mark Diemers wilde hij de bal vangen, maar dat lukte niet. Na wat gegrabbel legde hij de bal voor de voeten van Andrija Novakovich: 0-1.

Het was voor Willem II aanleiding om een versnelling bij te schakelen. Met resultaat: Renato Tapia werd door Andrija Balic vastgehouden binnen het penaltygebied. Arbiter Richard Martens wees resoluut naar de stip, maar gaf vervolgens José Rodríguez de rode kaart. De VAR deed het vlak voor rust niet in Tilburg, maar gelukkig voor Rodríguez werd Martens door zijn assistent gewezen op zijn fout. Balic moest alsnog inrukken en zag in de catacomben hoe Isak 1-1 maakte.

Omdat Fortuna met tien man speelde, nam Willem II na rust het voortouw in de jacht op de driepunter. Branislav Ninaj, verdediger van Fortuna, stak een stokje voor dat plan. Na een voorzet van Diemers legde Lazaros Lamprou de bal panklaar neer voor de Slowaak die de bal alleen maar binnen hoefde te lopen: 1-2.

Penalty's
Bij Willem II kunnen ze echter rekenen op Borussia Dortmund-huurling Isak. Hij maakte al vijf goals in zijn eerste acht Eredivisie-wedstrijden en na zijn benutte penalty in de eerste helft kwamen er daar na rust nog een paar bij. Arbiter Martens wees namelijk in minuut 58 en 61 twee keer naar de stip na overtredingen van Fortuna-spelers Rodríguez en Ninaj. Isak kreeg zo dé mogelijkheid om zichzelf in de geschiedenisboeken van de Eredivisie te zetten. En dat deed hij. Hij kroonde zich tot eerste speler ooit die in één Eredivisie-wedstrijd drie penalty's benut.

Hij bracht zijn seizoenstotaal daardoor op acht goals in zijn eerste negen Eredivisie-wedstrijden voor de Tilburgers. Fraaie cijfers die hij tien minuten voor tijd nog fraaier dacht te maken. De statistiek van gemiddeld één goal per wedstrijd werd hem echter onthouden door een vlagsignaal. De 3-2 trokken de Tilburgers desondanks wel over de streep. Het betekent voor de ploeg van coach Adrie Koster de derde overwinning op rij. Fortuna is nog altijd niet verlost van het degradatiespook.