Titelrace helemaal open: Ajax is PSV de baas in incidentrijke topper

Reacties

Ajax heeft de titelrace nieuw leven ingeblazen door koploper PSV te kloppen in een rechtstreeks gevecht. Met tien man knokten de Amsterdammers zich zondag naar de zege, waardoor het gat tussen de titelkandidaten in de Eredivisie nu nog maar twee punten is.

Titelrace helemaal open: Ajax is PSV de baas in incidentrijke topper
Ajax
Ajax
3 - 1
PSV
PSV

Het was vooraf vooral interessant om te zien welke keuzes Mark van Bommel maakte op het middenveld. Gastón Pereiro was het grote slachtoffer bij het gepuzzel van de PSV-coach. De flegmatieke Uruguayaan die normaal gesproken in topwedstrijden wel regelmatig boven zichzelf uitstijgt, begon op de bank. Michal Sadílek was naast Jorrit Hendrix en Pablo Rosario de derde middenvelder. Bij Ajax werd gekozen voor de Champions League-variant, met Dusan Tadic als beweeglijke spits en daarachter het trio David Neres, Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Laatstgenoemde was tijdig hersteld na zich geblesseerd te hebben afgemeld voor de recente interlands van Marokko.

Door het gat van vijf punten voorafgaand aan de topper was de opdracht simpel voor Ajax. De Amsterdammers moesten winnen en begonnen ook voortvarend, met direct al een grote kans voor Noussair Mazraoui. De rechtsback stootte door tot in het strafschopgebied van PSV en de bal viel er bijna in, maar er werd nog net op tijd opgeruimd door PSV. Een rommelige fase met weinig kansen volgde. Ajax probeerde het spel te maken, terwijl PSV meer vanuit de omschakeling speelde.

Het was wachten tot de topper werd opengebroken en dat gebeurde in de 21ste minuut. Ziyech had daarbij een grote rol. De rechtsbuiten bracht de PSV-defensie aan het twijfelen met een erg scherpe voorzet in de richting van Dusan Tadic. Er was miscommunicatie tussen Jeroen Zoet en Daniel Schwaab, waarbij de twijfelende Duitser de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte. Het was al de negende eigen goal van een tegenstander van Ajax dit seizoen in de Eredivisie, minstens zes meer dan bij iedere andere ploeg.

PSV speelde in balbezit tegenvallend. Met het niet al te creatieve middenveld hadden de Eindhovenaren moeite om opbouwend tot kansen te komen. Het moest vooral gebeuren met snelle tegenstoten of na fouten van de Amsterdammers. Daarbij werd PSV voor rust bijna geholpen door Andre Onana en Frenkie de Jong. De goalie nam veel risico bij het uitspelen van Lozano, terwijl de spelverdeler op slag van rust de bal vlak buiten zijn eigen zestienmetergebied de bal zomaar inleverde bij de Mexicaan. PSV profiteerde niet. Veelzeggend was dat er voor rust geen enkel schot op doel was van de koploper, dat was een primeur voor PSV dit seizoen.

Van Bommel zag halverwege nog geen reden om met een wissel in te grijpen. Neres zorgde voor de eerste dreigende momenten in de tweede helft, maar de wedstrijd ontbrandde pas echt in de 54ste minuut. Eerst haalde Michal Sadílek met een slimme overtreding ten koste van geel een counter van Ajax eruit. Een minuut na de eerste kaart van de wedstrijd ging ook Mazraoui op de bon. De rechtsback van Ajax kreeg in eerste instantie geel na een overtreding met hoog geheven been op Angeliño. Björn Kuipers werd door VAR Pol van Boekel na een kleine onderbreking naar de kant geroepen om de beelden nog eens te bekijken. Toen Kuipers zag dat Mazraoui met zijn schoen het hoofd van zijn tegenstrever raakte en de bal wel erg ver weg was, kreeg de Ajacied alsnog rood.

Ajax incasseerde een dubbele klap, want PSV sloeg razendsnel toe. Terwijl Mazraoui nog op weg was naar de kleedkamer werd er gescoord uit de door hem weggegeven vrije trap. Luuk de Jong kopte raak uit een voorzet van de opgekrabbelde Angeliño. De ver uitgekomen Andre Onana zat flink mis bij de 22ste competitietreffer van het seizoen voor de PSV-spits. Om het evenwicht in zijn verdediging te herstellen bracht Ten Hag na een uur Joël Veltman binnen de lijnen voor Lasse Schöne.

De titelhoop in Amsterdam kreeg een enorme knauw, maar was in de zeventigste minuut plots weer helemaal terug bij een nieuw VAR-moment. Kuipers wuifde het vallen van Neres bij een duel met Schwaab in eerste instantie nog weg, maar werd toen het spel stillag opnieuw naar de kant geroepen. Daar moest de arbiter bij het zien van de beelden ook erkennen dat er contact was en de verdediger de bal niet speelde. Kuipers wees naar de stip en Tadic ging achter de bal staan. Vanaf elf meter maakte de Serviër geen fout. Met zijn twintigste Eredivisie-goal van het seizoen zette hij de wedstrijd op zijn kop.

Van Bommel had het slotoffensief van PSV al min of meer ingeluid door Donyell Malen enkele seconden voor de strafschop in te laten vallen voor Sadílek. De Eindhovenaren zetten tegen het tiental alles op alles om de gelijkmaker te forceren. De grootste kans voor PSV werd weggenomen door de grensrechter, die vlagde voor buitenspel voor Cody Gakpo na slordig balverlies van invaller Lisandro Magallán. Uit de herhaling bleek dat een twijfelachtige beslissing, nog afgezien van het feit dat er bij twijfel niet gevlagd moet worden sinds de intreding van de VAR.

Ajax hield vol en trok de voorsprong over de streep. Neres maakte in de absolute slotfase nog de 3-1 toen de ruimtes in de Eindhovense defensie gigantisch waren. Het was het ultieme slot voor het tiental van Ajax, dat veel veerkracht toonde en daarvoor werd beloond. De achterstand van de Amsterdammers op PSV is nu met nog zeven speelronden te gaan nog twee punten.

Volg in deze speciale VI Live de reacties op de topper.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De tactische analyse van Pieter Zwart:

'Tegen tien man van Ajax had PSV meer moeten afdwingen'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.