Ajax hofleverancier met bijzonder aantal spelers

Reacties

Met vijf spelers is landskampioen Ajax de hofleverancier in de EK-selectie van het Nederlands elftal. Het is een status die de Amsterdammers wel vaker hebben gehad in het verleden.

Ajax hofleverancier met bijzonder aantal spelers
© Pro Shots

Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Davy Klaassen zijn de Ajacieden die het keurkorps van Frank de Boer hebben gehaald. PSV en AZ zijn de enige andere clubs met meerdere representanten in de equipe, respectievelijk drie (Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Donyell Malen) en twee (Teun Koopmeiners en Owen Wijndal).

Liefst zestien clubs hebben maar één speler in de Oranje-selectie, waaronder Feyenoord met Steven Berghuis. De 'buitenlanders' zijn met andere woorden in de meerderheid: vijftien om elf.

Het is de vijfde keer in de EK-historie dat Ajax de meeste spelers levert aan Oranje. Dat gebeurde eerder in 1976, 1988 (ex aequo met PSV), 1992 en 2008 (gedeeld met Feyenoord en Real Madrid).

In 1980 fungeerde PSV als hofleverancier, in 2000 en 2004 was deze eer voor Barcelona en negen jaar geleden leverde opnieuw PSV de meeste (drie) spelers.

Overigens is het al 25 jaar geleden dat een Nederlandse club voor het laatst meer dan drie selectieleden leverde aan Oranjes EK-selectie, die deze keer dus 26 namen mag tellen. Toenmalig bondscoach Guus Hiddink nam liefst acht Ajacieden mee naar het eindtoernooi in Engeland. De Amsterdammers waren destijds regerend wereldkampioen.

De laatste keer dat een hofleverancier zoveel spelers in Oranjes EK-selectie had als Ajax nu was Barcelona in 2004 met zes vertegenwoordigers.

De Oranje-selectie per club:

Club Spelers in EK-selectie
Ajax 5
PSV 3
AZ 2
Atalanta Bergamo 1
Barcelona 1
Brighton & Hove Albion 1
Crystal Palace 1
Feyenoord 1
Internazionale 1
Juventus 1
Liverpool 1
Olympique Lyon 1
Manchester City 1
Manchester United 1
Norwich City 1
Sevilla 1
Spartak Moskou 1
Valencia 1
VfL Wolfsburg 1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.