Ajax thuis kwetsbaar, records Nijland, Boer en Brenet

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de elfde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Ajax thuis kwetsbaar, records Nijland, Boer en Brenet

Sparta - SC Heerenveen 0-0

- Sparta - Heerenveen werd pas het tweede Eredivisie-duel dit seizoen met minder dan vier schoten op doel (3), na Sparta - FC Twente (2).

- In geen enkel stadion werden dit Eredivisie-seizoen minder doelpunten gemaakt dan op Het Kasteel (11).

- Sparta scoorde slechts acht keer in de eerste elf speelronden; in de 52 voorgaande Eredivisie-seizoenen van de club scoorden de Spangenaren alleen in de seizoenen 1992/93 en 2006/07 minder vaak na elf duels (7).

- Martin Ødegaard kwam in zijn eerste 25 Eredivisie-duels tot 39 doelpogingen (2 tegen Sparta, geen Heerenveen-speler schoot vaker), maar wist nog geen Eredivisie-doelpunt te produceren.

AZ - Willem II 3-2

-Spits Wout Weghorst pakte sinds zijn komst naar AZ in de zomer van 2016 meer kaarten voor de Alkmaarders dan iedere andere speler (9 geel, 1 rood).

- Alleen Adam Maher (12) en John Metgod (11) maakten meer Eredivisie-doelpunten voor AZ als tiener dan Guus Til (7).

- Jonas Svensson had tegen Willem II de meeste balcontacten (99), tackles (6) en passes op de helft van de tegenstander (41), terwijl niemand meer kansen creëerde dan hij (3).

Heracles Almelo - FC Groningen 2-1

- Heracles Almelo is ongeslagen in de laatste 23 thuisduels waarin de ploeg de openingstreffer maakte (W16, G7).

- FC Groningen verloor voor het eerst sinds augustus 2016 (de eerste drie duels van Ernest Faber) drie Eredivisie-wedstrijden op rij.

- Voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 sluit FC Groningen de eerste vijf uitduels in de Eredivisie verliezend af.

Excelsior - Roda JC Kerkrade 1-0

- Excelsior boekte zijn honderdste thuiszege in de Eredivisie en de eerste thuisoverwinning in competitieverband sinds 7 mei, toen Feyenoord met 3-0 verslagen werd.

- Luigi Bruins miste voor het eerst in zijn carrière een strafschop in de Eredivisie; het was zijn elfde poging vanaf elf meter.

- Met zeven punten en een doelsaldo van -13 staat Roda JC er slechter voor na elf Eredivisie-speelronden dan ooit (omgerekend naar het driepuntensysteem ook 7 punten in het seizoen 1973/74, maar met een doelsaldo van -10).

VVV-Venlo - NAC Breda 0-0

- VVV schoot voor het eerst dit seizoen geen één keer op doel; het is voor de Venlonaren de eerste Eredivisie-wedstrijd zonder een schot op doel sinds 2 maart 2013 (uit tegen PSV).

- Negen punten is het laagste aantal voor NAC Breda na elf Eredivisie-speelronden sinds het seizoen 1998/99 (toen ook 9); de Brendanaren degradeerden dat seizoen uit de Eredivisie.

ADO Den Haag - Feyenoord 2-2

- Aaron Meijers maakte zijn eerste thuisdoelpunt voor ADO in de Eredivisie (79e thuiswedstrijd); hij was tot vandaag de veldspeler met de meeste thuisduels voor de Hagenaars zonder een treffer.

- Feyenoord pakte het 4000ste punt in de Eredivisie (omgerekend naar 3 punten per zege), de derde club met deze mijlpaal na Ajax en PSV.

- Feyenoord won slechts 42 procent van de persoonlijke duels tegen ADO, het laagste percentage voor de club in een Eredivisie-duel sinds 27 november 2016 (toen 35% tegen FC Utrecht).

'Als Feyenoord scherp was geweest, had ADO die wondergoal nooit gemaakt'

Ajax - FC Utrecht 1-2

- Ajax verloor dit Eredivisie-seizoen al even vaak in thuisduels als in de seizoenen 2015/16 en 2016/17 bij elkaar (2 keer).

- Zakaria Labyad was direct betrokken bij zeven van de laatste elf doelpunten van FC Utrecht in de Eredivisie (4 doelpunten, 3 assists).

- Alle schoten van Hakim Ziyech tegen FC Utrecht waren van buiten de zestien (3), de laatste keer dat de middenvelder trefzeker was van buiten het strafschopgebied was op 29 oktober 2016; in de 32 duels die Ziyech daarna speelde probeerde hij het nog 115 keer van buiten het strafschopgebied.

'Resultaten hebben het matige spel van Ajax verbloemd de afgelopen weken'

Vitesse - PEC Zwolle 0-0

- Vitesse - PEC Zwolle was het derde doelpuntloze gelijkspel dit weekend; het was de eerste keer sinds speelronde 6 van het seizoen 2010/11 dat de Eredivisie drie keer een 0-0 zag in één ronde.

- Alexander Büttner won slechts 29 procent van zijn duels (2 van de 7), zijn laagste succespercentage in een volledig Eredivisie-duel sinds 20 november 2011 tegen Feyenoord (22%).

- Stef Nijland werd de eerste speler ooit die in 98 Eredivisiewedstrijden als invaller het veld in kwam; hij passeerde daarmee Regillio Simons (97).

- Diederik Boer is nu 396 speelminuten op rij zonder tegendoelpunt in de Eredivisie en verbreekt daarmee het clubrecord van PEC Zwolle dat op naam stond van Bert van Geffen (393).

'Remise bij vermoeid Vitesse zegt veel over de groei van PEC'

PSV - FC Twente 4-3

- Alleen Mimoun Mahi (16) maakte meer Eredivisie-doelpunten in 2017 dan Marco van Ginkel (14, gelijk met Reza Ghoochannejhad).

- Luuk de Jong was 1060 minuten zonder een treffer (en schoot tussendoor 51 keer zonder resultaat) voorafgaand aan zijn doelpunt tegen FC Twente.

- Joshua Brenet werd de eerste speler ooit die in vijftig opeenvolgende Eredivisie-duels voor PSV ongeslagen bleef; hij verbrak hiermee het record van Berry van Aerle (49).

- FC Twente verloor voor het eerst in de clubgeschiedenis negen opeenvolgende uitduels in de Eredivisie.

'PSV speelt nog niet als een topclub'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.