Excelsior rekent na rode kaart Rosheuvel af met thuissyndroom

Excelsior heeft in de elfde speelronde van de Eredivisie de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. Roda JC Kerkrade werd, nadat het met tien man kwam te staan, met 1-0 verslagen.

In de eerste vijf thuiswedstrijden van het seizoen pakte Excelsior slechts één punt, minder dan welke andere club in de Eredivisie dan ook. Buitenshuis zijn de Kralingers juist uitstekend bezig en zaterdag werd er eindelijk ook in het Van Donge & De Roo Stadion gewonnen.

Daar leek het aanvankelijk niet op af te stevenen. Roda had het initiatief in Kralingen en met name Dani Schahin zorgde voor het nodige gevaar. In de laatste tien minuten voor rust ging het echter helemaal mis voor de Limburgers. Mikhail Rosheuvel haalde Zakaria El Azzouzi hard onderuit zonder intentie om de bal te spelen en kreeg een directe rode kaart.

Vijf minuten na die kaart nam Excelsior de leiding. Na een simpele combinatie door het midden schoot Luigi Bruins zijn vierde doelpunt van het seizoen binnen: 1-0. Roda gaf niet op en bleef met tien man loeren op de counter. Schahin kreeg nog een goede kans op de gelijkmaker, maar de spits kwam centimeters tekort om een vrije trap binnen te werken.

Nadat Christian Kum op de voet van El Azzouzi ging staan kreeg Excelsior in de 78ste minuut dé kans op de 2-0 vanaf de penaltystip. De inzet van Bruins, normaliter toch een specialist, was echter dusdanig zwak dat doelman Hidde Jurjus zich niet eens volledig hoefde te strekken om een doelpunt te voorkomen.

Omdat Roda er met tien man niet in slaagde de gelijkmaker te forceren, had de misser van Bruins geen grote gevolgen voor Excelsior. De Kralingers stijgen naar de zevende plek en hebben al zeventien punten na elf duels, evenveel als Feyenoord, dat zondag speelt tegen ADO Den Haag. Roda is hekkensluiter met zeven punten.