Deceptie voor onmachtig Ajax tegen FC Utrecht

Ajax is zondag op eigen veld na vijf zeges op rij onderuit gegaan. FC Utrecht liet de worstelende Amsterdammers met een late goal met lege handen achter (1-2).

Ajax-trainer Marcel Keizer gaf in vergelijking met het optreden tegen Willem II de voorkeur aan Siem de Jong op het middenveld. Mede op basis van diens hogere productiviteit werd de routinier verkozen boven Donny van de Beek. Die trefzekerheid was des te meer gevraagd omdat de Amsterdammers al na vijf minuten tegen een achterstand aankeken.

In de eerste minuut kwam Ajax nog met de schrik vrij na een kans voor Gyrano Kerk en de kopbal van Ramon Leeuwin uit de daaropvolgende corner. Maar niet veel later kwam FC Utrecht wel op voorsprong, waarbij de gasten het geluk hadden dat de arbitrage de buitenspelsituatie over het hoofd hadden gezien.

Na balverlies van Hakim Ziyech op het middenveld vond Rico Strieder met een dieptebal de ontsnapte Kerk. De aanvaller hield het overzicht en bood Zakaria Labyad de vrije kans op de 0-1. Na eerst tegen de paal te hebben geschoten was het in tweede instantie wel raak.

Door de achterstand gedwongen voerde Ajax de druk op het doel van FC Utrecht verder op. Tot een stortvloed aan kansen leidde de beoogde omsingeling niet. De Amsterdammers moesten het aanvankelijk doen met mogelijkheden voor Kasper Dolberg en Lasse Schöne. Dat de thuisploeg na 45 minuten met een 1-1 stand de kleedkamer kon opzoeken, was te danken aan de aanvallende inbreng van de verdediging. In de veertigste minuut werkte Nick Viergever na doorkoppen van Matthijs de Ligt de bal achter FC Utrecht-doelman David Jensen.

In de tweede helft bleef het (aanvals)spel van Ajax te stroperig om Utrecht in verlegenheid te brengen. In de 53ste minuut waren de Amsterdammers wel zeer dicht bij de 2-1. Amin Younes kreeg het echter voor elkaar om van enkele meters de bal over het doel te werken na voorbereidend werk van Dolberg.

Kort daarvoor was Ajax nog ontsnapt aan een achterstand. Na een voorzet van Urby Emanuelson knalde Kerk fraai op het Amsterdamse doel, waar André Onana met een katachtige redding de thuisploeg behoedde voor meer leed.

Keizer opteerde een half uur voor tijd voor Daley Sinkgraven en Frenkie de Jong als verse krachten om puntenverlies te voorkomen. Veel soelaas bood de dubbele wissel niet. Ajax bleef zonder tempoversnellingen aanmodderen en zag in de 71ste minuut opgelucht hoe het aluminium een kopbal van Labyad onschadelijk maakte.

'Resultaten hebben het matige spel van Ajax verbloemd de afgelopen weken'

Een kwartier voor tijd maakte Van de Beek zijn entree als vervanger van Siem de Jong, waar eerder de tot bankzitter gedegradeerde Klaas-Jan Huntelaar werd verwacht als pinchhitter. De keuze van Keizer deed des te meer wenkbrauwen fronsen omdat deze laatste ingreep lood om oud ijzer bleek te zijn. Sterker nog, in de 84ste minuut liet Van de Beek zich te makkelijk het bos in sturen door Labyad die vervolgens de bal buiten bereik van Onana in de verre hoek van het Ajax-doel schoot.

Ajax, dat de laatste vijf duels had gewonnen met het overtuigende doelcijfers (19-3), moet door de nederlaag vrezen dat koploper PSV de voorsprong van vijf punten verder uitbreidt. Voor FC Utrecht was het de eerste zege na vier duels zonder overwinning.