Kuwas loodst Heracles langs geplaagd FC Groningen

Heracles Almelo heeft zaterdag aan de hand van Brandley Kuwas gewonnen van FC Groningen: 2-1. Dat betekende het zesde puntenverlies op rij voor het elftal van trainer Ernest Faber, die steeds meer onder druk komt te staan.

Het geplaagde Groningen kreeg in Almelo vroeg twee tegenslagen te verwerken. In minuut elf zag Lars Veldwijk zijn geplaatste bal precies op de kruising eindigen, twee minuten later was het wel raak. Voor Heracles welteverstaan: na een fraaie actie van Kuwas schoot Reuven Niemeijer raak.

Na de openingstreffer werden de noorderlingen langzaamaan sterker. De ploeg van Faber kwam in de eerste helft beter voor de dag dan in de afgelopen weken. Na twintig minuten onderscheidde Niemeijer zich ook noodgedwongen in zijn eigen zestien door een kopbal van Samir Memisevic van de lijn te halen. Een kwartier later was Groningen weer dicht bij de gelijkmaker, toen Veldwijk vrije doorgang kreeg. De spits wachtte echter te lang, waardoor Dries Wuytens kon ingrijpen.

Vlak voor de pauze was het eindelijk wel raak voor Veldwijk. Jamiro Monteiro schonk de bezoekers een strafschop met een handsbal. De aanvaller schoot koel raak vanaf de stip. Drie minuten na rust probeerde Monteiro zich te revancheren, maar Groningen-doelman Sergio Padt redde prima op zijn poging.

Doelpuntenmaker Lars Veldwijk wordt bejubeld.

Hoewel Faber halverwege met de in genade aangenomen Mimoun Mahi voor Amir Absalem een offensieve impuls bracht, was Heracles aanvankelijk de gevaarlijkste ploeg in de tweede helft. Met name Kuwas teisterde de Groningse defensie met zijn acties. Zo snelde de rechtsbuiten uitstekend langs Django Warmerdam, waarna Padt voorkwam dat zijn lage voorzet binnengetikt kon worden.

De grootste kans was voor zijn collega-aanvaller Kristoffer Peterson. Op aangeven van Kuwas kwam de Zweed in uitstekende schietpositie, maar Memisevic verzorgde het blok. Groningen schoof daarna beetje bij beetje op en nam meer initiatief. Veldwijk en Jesper Drost stelden Castro op de proef, voormalig Heracles-speler Mike te Wierik kopte naast.

In de spannende slotfase ging het spel op en neer. Tien minuten voor tijd gaf - opnieuw - een individuele actie van Kuwas de doorslag. De uitblinker glipte weer langs Warmerdam, die aan de noodrem trok en daarmee een penalty veroorzaakte. Padt zat nog aan de strafschop van verdediger Jeff Hardeveld, wiens inzet desondanks binnenvloog. Door zijn doelpunt en de driepunter stijgt Heracles naar plek acht op de ranglijst. FC Groningen blijft met negen punten uit elf wedstrijden steken op de vijftiende plaats, net boven de streep.