Weghorst absolute hoofdrolspeler in emotioneel duel AZ-Willem II

AZ mag zich in ieder geval voor even de nummer drie van de Eredivisie noemen. Met dank aan Wout Weghorst, die op alle mogelijke manieren een hoofdrol opeiste, wonnen de Alkmaarders zaterdagavond met 3-2 van Willem II.

Willem II speelde in Alkmaar nog zonder Fran Sol. Bij de Spaanse spits werd onlangs met succes een tumor in een teelbal verwijderd. Sol is inmiddels volledig genezen verklaard en de verwachting is dat hij volgende week de training hervat bij de Tilburgers. In Alkmaar nam hij plaats in het uitvak.

In Alkmaar bleek dat Willem II de kwaliteiten van de spits goed kan gebruiken, want de ploeg van trainer Erwin van de Looi imponeerde geen moment. Dat de Brabanders in de 25ste minuut toch op voorsprong kwamen, was dan ook tegen de verhoudingen in.

Uitgerekend Ben Rienstra zorgde met een perfecte kopbal voor de 0-1. Een mooi moment voor de middenvelder, die door Willem II wordt gehuurd van AZ. Rienstra maakt een moeilijke periode door omdat zijn tweejarige zoontje met gezondheidsproblemen kampt. De emotie was dan ook van het gezicht van de controleur af te lezen na zijn goal.

Het was direct het enige hoogtepunt van de eerste helft voor Willem II. Etien Velikonja en Jordens Peters vielen geblesseerd uit en bovendien kwam AZ nog voor rust op gelijke hoogte. Weghorst, die tot dat moment vooral opviel door zijn aanhoudende geklaag bij de arbitrage, werd door Peters tegen de grond gewerkt: penalty. Alireza Jahanbakhsh maakte geen fout van elf meter: 1-1.

De wedstrijd van Weghorst
Na rust liep het veel sterkere AZ verder weg bij de Tilburgse opponent. Na een prachtige hakbal van Weghorst schoot Guus Til in de 54ste minuut de 2-1 tegen de touwen. Tien minuten later was het de beurt aan Weghorst zelf. Oog in oog met doelman Mattijs Branderhorst stiftte de aanvoerder fraai raak voor zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 15 september. Bovendien was Willem II de enige club die op dit moment in de Eredivisie speelt waar Weghorst nog nooit tegen scoorde.

Het was een bekroning op de wedstrijd van Weghorst. De spits sleurde en vocht voor elke meter, was irritant voor zijn tegenstander én de arbitrage en belangrijk door het versieren van een strafschop, het geven van een assist en het maken van een doelpunt. Daar bleef het echter niet bij.

Omdat AZ de teugels na de 3-1 wat liet vieren, kreeg Willem II de kans om de spanning terug te brengen. Na twee grote gemiste kansen was het via Ismail Azzaoui wel raak. De aanvaller maakte er na een lange dribbel 3-2 van. De Tilburgse hoop groeide verder toen Weghorst zijn tweede gele kaart ontving na een handsbal, die niet opzettelijk leek. Het incident paste wel perfect bij de wedstrijd die de spits - die getrakteerd werd op een staande ovatie na zijn rode kaart - speelde.

Willem II slaagde er niet meer in een gelijkmaker te forceren. AZ klimt door de zege naar de derde plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders hebben net als nummer twee Ajax 22 punten, maar speelden al wel een wedstrijd meer (elf) dan de Amsterdammers. PEC Zwolle kan AZ later dit weekend nog wel inhalen. Willem II staat zestiende met negen uit elf.