PSV slaat kloof door bizarre ontknoping in spektakelstuk

Aan een knotsgekke wedstrijd tegen FC Twente heeft koploper PSV drie punten overgehouden. De Tukkers kwamen zondag driemaal terug in de wedstrijd, maar uitgerekend een eigen doelpunt in blessuretijd zorgde ervoor dat de Brabanders drie punten overhielden aan het duel in Eindhoven: 4-3. Daarmee is PSV de enige club van de traditionele topdrie die de volle buit pakte in speelronde elf.

Al voor de wedstrijd tegen FC Twente - waar Gertjan Verbeek debuteerde als trainer - werd er gejuicht in het Philips Stadion. De uitslagen van de eerdere competitiewedstrijden werden opgelezen door de stadionspeaker en hij meldde dat concurrent Ajax eerder op de zondag met 1-2 verloor van FC Utrecht. De Eindhovenaren konden daardoor het gat met de concurrent uit Amsterdam vergroten naar acht punten. Eerder liep ook Feyenoord al tegen puntenverlies aan, tegen ADO Den Haag (2-2).

PSV opende gretig om te kunnen profiteren en binnen vijftien minuten werd het 1-0. FC Twente verdedigde slecht uit, waardoor Steven Bergwijn aanvaller Jürgen Locadia in stelling kon brengen. Hij schoot door de benen van keeper Jorn Brondeel raak voor zijn negende doelpunt van het seizoen. Lang kon de koploper echter niet genieten van de voorsprong. Stefan Thesker kopte in de 21ste minuut knap raak uit een corner.

Zo moesten de Brabanders weer op zoek naar de voorsprong en kort na rust leek Marco van Ginkel daarvoor te zorgen. De aanvoerder vond uit een corner bijna de linkerhoek met het hoofd, maar Brondeel hield zijn ploeg met een knappe reflex op de been. De 2-1 viel niet veel later alsnog. PSV kreeg een strafschop nadat Bergwijn naar het gras ging en Van Ginkel faalde niet vanaf elf meter: 2-1.

Met deze stand brak een knotsgekke slotfase aan. Het spel golfde op en neer en dit gold ook voor het scoreverloop. Thomas Lam ramde twintig minuten voor tijd de 2-2 binnen, vier minuten daarna maakte uitgerekend Luuk de Jong de 3-2. De ingevallen spits – hij loste Bergwijn af – stond al meer dan duizend speelminuten droog in de Eredivisie, maar hielp zijn ploeg met een rake kopbal aan de derde voorsprong van de avond.

FC Twente liet deze wedstrijd al zien over ruggengraat te beschikken en toonde dat een kwartier voor tijd opnieuw. Uit een rommelige situatie kreeg Fredrik Jensen de bal en op de rand van de zestien prikte hij raak in de rechterhoek. Het doelpuntenspektakel leek vijf minuten voor het einde nog eens uitgebreid te worden via Locadia, maar de maker van de 1-0 jaagde in kansrijke positie de bal rakelings over de rechterkruising.

Daarmee leek het duel af te stevenen op een 3-3 gelijkspel, maar daar dacht Thesker anders over. De aanvoerder van FC Twente maakte in blessuretijd op knullige wijze een eigen doelpunt. De Duitser gleed bij de eerste paal een voorzet van Locadia binnen. In de slotfase zette FC Twente nog even aan, maar het bleef bij 4-3 in het Philips Stadion.

Daardoor vergroot PSV het gat met Ajax, PEC Zwolle en AZ – de nummer twee, drie en vier van de Eredivisie – naar acht punten. Daarnaast is PSV al een jaar zonder puntenverlies in eigen huis. FC Twente verliest de eerste wedstrijd onder leiding van Verbeek en sluit speelronde elf af op de veertiende plaats. De formatie uit Enschede staat - net als FC Groningen, NAC Breda en Willem II - op negen punten.