Ziyech: 'Schandalig hoe ik die penalty neem, door mij zijn we niet door'

Hakim Ziyech toont zich na de bekerblamage van Ajax zeer schuldbewust. De Amsterdammers werden woensdagavond mede dankzij zijn gemiste strafschop in de penaltyserie (1-1 na verlenging) uitgeschakeld door FC Twente.

Met een schot dat hoog over ging produceerde Ziyech de eerste misser van Ajax in de serie. 'Het is schandalig hoe ik die penalty neem', opende Ziyech na afloop tegen FOX Sports. 'Dat verwijt ik mezelf zeker. Ik verwijt mezelf ook dat wij door mij hier niet door zijn. Dat voelt echt zo. Ik mag zo’n penalty nooit zo nemen. Ik schoot hem wel met veel risico, maar het is schandalig eigenlijk.'

Door de redding van Joël Drommel op de strafschop van Matthijs de Ligt greep Twente het ticket voor de kwartfinales van de strijd om de KNVB-beker. Ziyech vindt dat Ajax behalve de mislukte penaltyserie weinig te verwijten valt. 'Ik denk dat we als team alles hebben gegeven honderdtwintig minuten lang. Met een penaltyserie weet je altijd dat het fifty-fifty is.'

Na rust verdedigde Ajax zonder succes een 0-1 voorsprong. Dat lag volgens de middenvelder niet aan de wissels van trainer Marcel Keizer, die Luis Orejuela en Siem de Jong voor respectievelijk Justin Kluivert en Frenkie de Jong bracht. 'Zelfs met Siem hebben we redelijk wat kansen gecreëerd', aldus Ziyech. 'We hadden iets minder de bal, maar creëerden genoeg kansen. Dan moet je gewoon zorgen dat je scoort.'

'Het is zuur dat we net als de vorige keer weer in de laatste minuut de tegengoal krijgen. In de verlenging hebben we weer een aantal kansen gehad', aldus Ziyech, die bijna went aan het uit handen geven van een voorsprong. 'Het is niet de eerste keer. Het is lastig om daar de vinger op te leggen. Assaidi maakt daar een goede actie, maar dat de bal er via het hoofd van Veltman in gaat is wel pech.'

Door de uitschakeling doet Ajax voor het vierde jaar op rij na de winterstop niet meer mee om de eindzege. Ziyech wil dat niet als schandalig bestempelen. 'Dat zijn jouw woorden. Ajax hoort weleens in de finale te staan, maar soms gaat dat niet.'