FC Twente wipt Ajax in thriller via pingels uit bekertoernooi

Ajax is na strafschoppen uitgeschakeld in de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker. FC Twente bleek in de eigen Grolsch Veste in een onvervalste bekerthriller te sterk. Door een extreem late gelijkmaker van Oussama Assaidi stond het na negentig minuten 1-1 en in een aantrekkelijke verlenging werd niet meer gescoord, waarna de Tukkers de pingels beter namen. Twente-keeper Joël Drommel was de grote held.

Het bekertreffen volgde precies tweeënhalve week nadat Twente en Ajax elkaar in Enschede ook al hadden getroffen voor de competitie. Tijdens dat spektakelstuk zorgden Lasse Schöne en Stefan Thesker met ieder twee goals voor een 2-2 tussenstand, leek Justin Kluivert de Amsterdammers de zege te bezorgen, maar tekende Tom Boere in de extra tijd met een rake kopbal voor 3-3. Woensdagavond was de thuisploeg lange tijd geen schim van het elftal dat het Ajax toen nog zo verschrikkelijk moeilijk maakte.

Trainer Gertjan Verbeek liet de Tukkers aantreden met de logische namen en in de bekende formatie, dus met vijf verdedigers en Boere en Assaidi als de twee spitsen. Dat laatste was goed nieuws voor Frenkie de Jong: de centraal achterin opgestelde middenvelder kon naar hartelust inschuiven, zijn drie collega's achterin namen het bewaken van de twee Twentse spitsen voor hun rekening. Daar hadden Mitchell Dijks, Matthijs de Ligt en de van een schorsing teruggekeerde Joël Veltman overigens weinig moeite mee: Twente beperkte zich voor de pauze voornamelijk tot verdedigen.

Hielen
Opvallend genoeg was het overigens het verdedigende maatje van De Jong die voor het eerste gevaar zorgde. De Ligt joeg de bal van grote afstand met links richting de kruising, maar met een uiterste krachtsinspanning voorkwam keeper Drommel een doelpunt. Ook daarna was Ajax - zonder écht te overtuigen - de meest dreigende ploeg, wat na achttien minuten leidde tot de weergaloze 0-1. Kluivert dribbelde vanaf links naar binnen en schilderde de bal met zijn rechtervoet in de verre hoek. Die goal was het tastbare bewijs van de prima wedstrijd die de jongeling afleverde, hij liet tegenstander Hidde Ter Avest keer op keer zijn hielen zien.

Na een kwart wedstrijd zorgde Danny Holla met een afstandsschotje weliswaar voor het eerste werk voor Ajax-keeper André Onana, maar de tactiek van FC Twente veranderde na de fraaie tegengoal over het algemeen niet veel. De thuisploeg liet Ajax komen, wat nog een prima kans voor de in de basis teruggekeerde Kasper Dolberg - op aangeven van Kluivert - opleverde. In het restant van de eerste helft was de hoofdrol voor Ajax-linksback Dijks. Eerst leek hij wat knullig hands te maken en had hij de mazzel dat scheidsrechter Pol van Boekel er geen penalty in zag, op slag van rust werd een schot van de mee opgestoomde verdediger nog net tot corner verwerkt.

Ook na de pauze was de eerste kans voor Ajax: met een uurtje op de klok krulde Kluivert de bal na een fraaie actie naast, waarna Ter Avest door Verbeek uit zijn lijden werd verlost. Rondom die wissel kwam Twente juist weer wat beter in de wedstrijd, wat het duel ten goede kwam. Boere (kopbal) en Fredrik Jensen (schot hoog over) kregen goede mogelijkheden, terwijl Ajax goudhaantje Kluivert maar amper meer in stelling kon brengen. Keizer wisselde vervolgens twee keer: hij bracht Siem de Jong voor de zieke Frenkie de Jong en probeerde de boel even later dicht te timmeren door rechtsback Luis Orejuela te brengen voor Kluivert.

Die laatste wissel had niet het gewenste effect. Nadat David Neres en Siem de Jong grote kansen op de beslissende 0-2 hadden laten liggen, kwam Twente in een hectische slotfase alsnog langszij. Na een foutje van Onana kwam Ajax nog goed weg bij een scrimmage, in de extra tijd hadden de Amsterdammers wél pech. Assaidi probeerde het van grote afstand en via het hoofd van de ongelukkige Veltman verdween de bal binnen: 1-1. Daarmee bracht hij de hoop terug in de harten van het Twentse publiek, dat na de penaltyserie helemáál kon juichen. Met dank aan Drommel.

Reddingen
In de verlenging was Ajax via afstandsschoten van Hakim Ziyech en Neres gevaarlijk, maar beide keren stond de jonge goalie in de weg. Assaidi dwong Onana aan de andere kant tot een redding, waarna Thomas Lam zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Ziyech. Uit de daaropvolgende vrije trap had Drommel prachtige reddingen op de vrije trap van de Marokkaans international én de rebound van invaller Klaas-Jan Huntelaar, waarmee hij zijn ploeg naar de penaltyreeks sleepte. Daarin bleek een misser van De Ligt beslissend. Drommel pakte de strafschop en liet zich na afloop uitgebreid bejubelen.

Daarmee is FC Twente na PEC Zwolle, SC Cambuur, Willem II (zij wonnen dinsdag al), PSV (dat thuis te sterk was voor VVV-Venlo) en AZ (de Alkmaarders wonnen in een bizar duel bij Fortuna Sittard) de zesde kwartfinalist. Donderdagavond is na VVSB - Roda JC Kerkrade (18.30 uur) en Feyenoord - Heracles Almelo (20.45 uur) duidelijk welke twee ploegen eveneens in de koker gaan voor de loting: die vindt donderdagavond plaats.