AZ dompelt Sittard in blessuretijd in rouw en voorkomt blamage in spektakelstuk

AZ heeft ternauwernood uitschakeling in de KNVB-beker weten te voorkomen. De Alkmaarders wisten in extremis een 2-1 achterstand ongedaan te maken en wonnen met 2-4.

AZ wist van tevoren dat het geen makkelijk duel zou worden. De thuisploeg kent namelijk een sterke reeks in de Jupiler League en is zelfs koploper, mede door een zegereeks van inmiddels vijf duels. De Limburgers schakelden in het bekertoernooi eerder Noordwijk (0-1) en Go Ahead Eagles (3-0) uit.

Al binnen twee minuten zaten de bezoekers echter op rozen. Wout Weghorst schoot de bal uit een hoekschop van Teun Koopmeiners binnen. Het was alweer zijn vijfde bekerdoelpunt van het seizoen, nadat de lange spits in beide duels met MVV Maastricht en Almere City twee keer tot scoren kwam. Vervolgens waren de Alkmaarders nog gevaarlijk via Guus Til en nogmaals Weghorst, maar na 28 minuten stond toch de 1-1 op het bord.

Finn Stokkers klopte AZ-verdediger Ricardo van Rhijn op snelheid en legde af, waardoor Djibril Dianessy uit het niets kon tekenen voor de gelijkmaker. Toch hielden de Alkmaarders het betere van het spel. Enkele minuten later zag Til namelijk zijn inzet van de lijn gehaald worden en raakte AZ ook nog de lat, maar beide ploegen gingen rusten met een 1-1 stand.

Direct na de hervatting maakte de thuisploeg het feest compleet. Ditmaal was het Stokkers zelf die het doelpunt op zijn naam zette. De spits kopte de bal na 48 minuten uit een hoekschop bij de eerste paal achter doelman Marco Bizot: 2-1, een verrassing hing in de lucht. Trainer John van den Brom bracht onder andere Jeremy Helmer om de gelijkmaker te forceren en dit leek in de slotfase te lukken, ware het niet dat Ajax-aanwinst Perr Schuurs de poging van de middenvelder van de lijn haalde.

In extremis was het dan toch raak voor AZ. Mats Seuntjens haalde de achterlijn en zag zijn voorzet via een Fortuna-verdediger voor de voeten van Weghorst terecht komen: 2-2. Een flinke domper voor de thuisploeg, dat in de 91ste minuut de volgende dreun kreeg. Alireza Jahanbakhsh zorgde op fraaie wijze voor de 2-3 door de bal over doelman Miguel Santos heen te wippen. Levi Garcia maakte er twee minuten later zelfs nog 2-4 van.